Nuffnang

Saturday, 22 August 2015

Lupa tutup api rumah tinggal abu

Lubok Antu: Kecuaian seorang suri rumah yang tidak menutup api selepas memasak mengundang padah apabila perbuatannya itu dipercayai menjadi punca sebuah rumah panjang 28 pintu di Ulu Engkari di sini, musnah dalam kebakaran kelmarin.

Dalam kejadian jam 1 petang, lebih 100 penduduk tinggal sehelai sepinggang selepas rumah panjang yang diperbuat daripada kayu dan buluh itu hangus dijilat api.

Sumber berkata, difahamkan, seorang wanita berusia 30-an memasak di dapur, namun terlupa menutup api dapur gas ketika keluar kediaman sebelum bersembang dengan jirannya di beranda rumah panjang terbabit.

“Api yang mula merebak dari dapur disedari jiran, namun usaha penduduk untuk memadamkannya tidak berhasil. Penduduk juga gagal menyelamatkan barangan berharga serta dokumen penting masing-masing kerana api merebak dengan pantas.

“Bagaimanapun, tiada kemalangan jiwa atau kecederaan membabitkan penduduk kerana masing-masing sempat menyelamatkan diri sejurus kebakaran berlaku.

Sementara itu, Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Betong Sapuan Abu berkata, sebuah jentera bersama anggota bergegas ke lokasi kejadian sebaik menerima panggilan kebakaran daripada orang awam.

“Katanya, sebaik tiba, keseluruhan rumah panjang itu sudah hangus terbakar. Punca dan jumlah kerugian masih disiasat,” katanya.

PENDUDUK melihat kediaman yang musnah dalam kebakaran di Ulu Engkari, Lubok Antu.

Kebun herba di balkoni

Foto

Menjadikan balkoni sebagai ruang paling bermanfaat untuk berkebun dan mendalami dunia herba membuatkan pemiliknya kini mampu tersenyum puas.

Berkeluasan 63 kaki persegi, ruang yang ada itu bukan lagi menjadi lokasi menikmati pemandangan semata-mata kerana kehijauan kebun turut menarik perhatian.

Foto

Segalanya tidak mustahil buat Masliza Maaris, 38, yang menzahirkan kecintaannya terhadap dunia sayur-sayuran dan herba pada ruang terhad itu.

Pesara Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) itu menanam sayur dan herba sejak pertengahan tahun lalu selain menjadikan aktiviti itu hobi di kediamannya di Wangsa Maju, Kuala Lumpur.
Foto
Kini, anak kelahiran Port Dickson, Negeri Sembilan itu berbangga apabila tanamannya beberapa kali membuahkan hasil.

“Berkebun di balkoni memberikan cabaran tersendiri dengan ruang yang terhad. Bagi mengatasi masalah itu, saya gemar menanam dalam bentuk kebun vertikal atau ‘vertical gardening.’

“Bekas penyimpan plastik dijadikan pasu dan uniknya ia mempunyai banyak lubang.

“Jika terdapat lebih anak pokok, saya boleh terus menanamnya di salah satu lubang berkenaan,” katanya.

Malah, dia turut menggunakan poket menyimpan barang bertingkat terpakai untuk menanam herba yang disangkut pada dinding balkoni. 

Di sepanjang pagar balkoni pula, dia menggantung pasu daripada botol terpakai dengan memuatkan pelbagai tanaman termasuk cili, terung dan kacang panjang.

Sebaik disiram, air membasahi tanaman di bahagian bawah dan kaedah ini mewujudkan suasana bersih atau tidak mengganggu balkoni kediaman orang lain.

Bagi tanaman sayur yang mudah hidup seperti pokok kari dan pucuk manis, ia ditanam dalam pasu sama bagi menjimatkan ruang.

“Saya bersemangat memikirkan berapa jenis pokok yang dapat ditanam pada balkoni ini.

“Ini kerana saya perlu memikirkan secara strategik kedudukan setiap jenis pokok sayur bergantung kepada sifat dan rupa fizikal pokok. 

“Tanaman melilit seperti timun dan kacang panjang umpamanya sesuai di tanam di tepi balkoni bagi melancar tumbesaran lilitan dengan sokongan pagar balkoni,” katanya.

Tanaman yang mempunyai dahan rimbun seperti tomato amat sesuai ditanam di sudut itu untuk mendapatkan cahaya matahari secukupnya. 

Ini membolehkan balkoni menjadi lebih lapang dan tidak semak. Sementara sinaran matahari penting menentukan fungsi sudut tertentu di balkoni. 

Ruang yang kurang menerima sinaran matahari lebih sesuai dijadikan tempat menyemai biji benih.

Berbanding menanam pokok bunga yang memerlukan pasu yang cantik untuk menambahkan gaya laman, menanam sayur-sayuran tidak memerlukan perbelanjaan besar.

Dalam bekas pelbagai guna pun, ia sesuai ditanam. Cukup sekadar mampu menampung tanah, pokok dan mempunyai pengaliran air yang sempurna.

“Di balkoni ini, saya hanya menggunakan balang plastik menyimpan kuih raya dan botol plastik untuk menanam sayur.

“Bekas-bekas ini ditebuk lubang di bahagian bawah sebelum diisi dengan tanah untuk ditanam sayur. Bekas yang besar digunakan sebagai pasu, sementara bekas kecil dijadikan tempat semaian benih,” katanya.

Hakikatnya, dia bermula dengan tanaman seperti timun, tomato, petola, cili, kacang panjang dan beberapa pokok ulam termasuk seperti pegaga, selasih, ketumbar dan pudina. 

Apabila tanaman itu matang dan mengeluarkan hasil, saya menanam lebih banyak sayur-sayuran dan buah seperti limau purut, limau kasturi, pokok kari, petola, bendi, jagung manis, daun pandan, kalian dan bayam.

Jika dulu benih sayur dan anak pokok di beli secara dalam talian atau di nurseri, Kini Masliza menggunakan benih sendiri yang disemai.

Menariknya, hobi itu turut dikongsi suami Mohd Faiz Abdul Razak, 36 dan tiga cahaya mata iaitu Amirul Hakimi, 10, Arman Adham, 7 dan Adlan Iman, 4.


Panduan berkebun di balkoni mengikut pengalaman Masliza.
  • Pastikan kedudukan pancaran matahari di balkoni. Ruang yang banyak menerima cahaya semula jadi itu sesuai dijadikan ruang bercucuk tanam.
  • Ketahui sifat tanaman sayur yang ingin ditanam. Adakah tanaman itu perlu sokongan pancang, air yang banyak atau ‘dikahwinkan’ secara manual antara bunga betina dan jantan.
  • Bagi yang baru memulakan hobi berkebun di balkoni, cukup sekadar bermula dengan dua atau tiga pokok. Ramai suka dengan idea mempunyai kebun balkoni tetapi tidak mampu memberi komitmen dalam menjaga tanaman itu.
  • Digalakkan membabitkan diri dalam forum, komuniti, blog atau Facebook di media sosial untuk mendapatkan panduan berkenaan tanaman.
  • Jangan putus asa jika pokok yang ditanam tidak menjadi atau diserang serangga.
  • Babitkan ahli keluarga yang lain dalam rutin penjagaan kebun balkoni dan jadikannya aktiviti bersama.

Tanam sayur bekas terbuang


Usaha menggalakkan suri rumah terbabit dengan aktiviti menanam sayuran di kawasan rumah sebagai memenuhi masa lapang dilakukan Pejabat Pertanian Daerah Kuantan menerusi program pertanian bandar.

Pegawai Pertanian Daerah, Amir Dzulfadli Samad berkata, pihaknya membekalkan pelbagai benih sayuran jenis daun dan buah termasuk baja jenis NPK hijau.

Beliau berkata, Kempen Jom Bertani dilakukan secara berterusan bagi menggalakkan suri rumah terutama yang tidak bekerja terbabit dengan aktiviti menanam sayuran di kawasan rumah mereka untuk kegunaan sendiri.

Katanya, tumpuan utama kempen itu membabitkan penduduk pelbagai kaum yang tinggal di kawasan taman perumahan di daerah ini menggunakan bahan terbuang sebagai medium utama menjayakan program berkenaan.

“Sebanyak tujuh kempen jom bertani diadakan di daerah ini dengan kerjasama Taman Pertanian Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah, Indera Mahkota, Kuantan yang mengadakan demonstrasi menanam selain menyediakan benih pokok.

“Kita ingin melihat lebih ramai suri rumah bercucuk tanam dalam kawasan rumah mereka bagi mengurangkan perbelanjaan dapur selain mendapat sayuran yang bebas racun.

“Mereka yang terbabit hanya menggunakan bahan terbuang seperti bekas minuman, kotak dan botol plastik untuk dijadikan bekas bagi menggantikan pasu yang biasa digunakan sebelum ini,” katanya dalam kempen Jom Bertani program pertanian bandar anjuran Kawasan Rukun Tertangga (KRT) Cenderawasih Timur, Kuantan, Pahang, baru-baru ini.

Program kali pertama di peringkat daerah itu disertai lebih 50 peserta terdiri daripada penduduk setempat yang turut memberikan peluang kepada mereka membawa pulang pelbagai benih pokok sayuran yang sedia ditanam.

Amir Dzulfadli berkata, pelbagai sayuran jenis daun dan buah seperti kangkung, kailan, sawi, bayam dan lada sesuai ditanam dalam bekas terbuang tanpa memerlukan modal yang banyak.

“Saya berharap dengan kempen ini, usaha menggalakkan suri rumah menanam sayuran di kawasan rumah masing-masing menjadi kenyataan satu hari nanti.

“Kami berminat dengan program pertanian bandar boleh berhubung dengan pejabat pertanian daerah bagi mendapat­kan khidmat nasihat seterusnya latihan bagi menjayakan projek berkenaan,” katanya.

Bagi Nooraini Ismail, 56, yang bertugas sebagai guru Taman Bimbingan Kanak-Kanak (TBK) Cenderawasih Timur Satu, Kuantan, minat terhadap aktiviti bercucuk tananam mendorong dia menyertai program jom bertani.

Katanya, pengalaman menanam pokok kunyit dan serai di kawasan rumah sebelum ini menambahkan lagi semangatnya terbabit secara aktif dengan bantuan ahli keluarga.

“Saya menggunakan bahan terbuang seperti botol minyak masak, kotak polisterin dan botol minuman untuk dijadikan bekas untuk menanam pokok sayur jenis daun seperti sawi, kang­kung dan kailan.

“Selain memenuhi masa terluang, kami dapat makan sayur yang bebas daripada racun,” katanya yang menetap di perumahan Sungai Isap, Kuantan.

Beliau berkata, sokongan dan kerjasama yang diberikan Pejabat Pertanian daerah diharap dapat menjayakan program jom bertani membabitkan kawasan perumahan dan kampung di daerah ini.

Bagi Siti Noorhaifah Syeh Mohd Radzi, 26, berkata setiap hujung minggu dia meluangkan masa bercucuk tanam di kawasan rumah, selain menanam dalam pasu turut digunakan pelbagai bahan terbuang.

“Saya puas dan gembira apabila melihat pokok yang ditanam membesar, walaupun hanya aktiviti sambilan, namun kesan terhadap projek berkenaan begitu membanggakan.

“Sokongan yang diberikan keluarga menambahkan lagi minat saya terus menanam sayur terutama selepas mendapat khidmat nasihat daripada pegawai Pejabat Pertanian daerah,” katanya.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/64132#sthash.tzeY4K6g.dpuf

Kutip 105 telur itik sehari


Bermula untuk mengisi masa lapang selain memanfaatkan tanah terbiar di kawasan rumah, perusahaan menternak itik telur yang dijalankan seorang pemuda membuahkan hasil lumayan.

Malah, telur itik yang dijadikan telur asin juga mendapat permintaan sehingga terpaksa membeli telur itik daripada penternak itik lain untuk memenuhi permintaan pelanggan.

Mohd Zubir Mamat, 29, berkata, dia tidak menyangka perusahaan membela itik telur yang dijalankan bersama arwah bapanya, Mamat Salleh, 80, sejak Januari tahun lalu sebagai suka-suka, mampu memberi pulangan lumayan dan menjadi sumber pendapatan keluarga.


“Kami hanya ingin memanfaatkan tanah di belakang rumah yang terbiar, maklumlah tanah yang terbiar akan dihuni haiwan berbisa terutama ular.

“Saya dan arwah bapa membersihkan kawasan belakang rumah sebelum membina reban itik dengan harapan sisa makanan di rumah yang tidak habis turut boleh diberikan kepada ternakan itu,” katanya di rumahnya di Kampung Kuala Tengah, Marang, Terengganu.
Beliau berkata, peringkat permulaan dia membela 60 itik telur dan mengambil masa empat bulan bagi itik peliharaannya bertelur secara konsisten.

“Kami memperoleh 20 hingga 30 biji telur sehari dan dijadikan telur asin sebelum dipasarkan ke kedai runcit.

“Melihat hasil yang diperoleh agak lumayan, saya dan bapa mula menambah 110 itik dan hasil yang diperoleh di peringkat awal hanya 50 hingga 70 telur sehari,” katanya.

Menurutnya, kerana minat yang mendalam selain melihat peluang untuk maju dalam perusahaan itu, dia merujuk Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Marang untuk mendapatkan nasihat dan bimbingan mengenai kaedah terbaik merangsang itik supaya lebih kerap bertelur.

“Itik memerlukan makanan lebih untuk kerap bertelur menyebabkan saya mula mengambil sisa makanan di kedai makan berhampiran rumah selain membeli beras hancur untuk dicampurkan dengan dedak.

“Majoriti itik yang sebelum ini hanya bertelur sekali sehari kini sebahagian besarnya bertelur dua kali sehari, malah ada yang bertelur sehingga tiga kali sehari kerana makanan yang diberikan mencukupi selain tiada tekanan,” katanya.

Mohd Zubir berkata, dia kini mampu memperoleh lebih 105 biji sehari dengan kos bulanan RM100 sebulan.

“Memang ada cabaran membela itik termasuk penyakit lumpuh sehingga membawa kepada kematian ternakan.

“Malah, harga dedak ternakan yang naik juga antara cabaran besar untuk meneruskan perusahaan itu kerana dulu harganya RM33 untuk 25 kilogram (kg), kini naik RM35,” katanya.

Mengenai perancangan masa depan, katanya, dia bercadang membuka ladang itik telur di kawasan tanah terbiar kira-kira 0.8 hektar yang jauh dari penempatan penduduk di kampung itu dalam masa terdekat.

“Saya bercadang membela 1,000 itik telur dan akan membina reban berserta pelbagai kemudahan lengkap.

“Buat masa ini, masih dalam peringkat untuk memohon pinjaman dan bantuan untuk mengumpul modal yang dianggarkan RM30,000,” katanya.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/71196#sthash.oP7qjNvc.dpuf

Bos menjerit jari tersepit


Bachok: “Kami mencuba pelbagai cara untuk mengeluarkan jarinya yang tersepit seperti tuang minyak dan sabun, namun gagal,” kata Mohd Syafiq Mazlan, menceritakan kejadian majikannya tersepit jari kelingking kanan pada enjin Perodua Kancil di sebuah premis mencuci kenderaan di Kampung Baru Hujung, Repek, di sini, Rabu lalu.

Dalam kejadian kira-kira 4 petang itu, Razali Mat Zin, 32, terpaksa menanggung kesakitan selama dua jam sebelum menerima bantuan Jabatan Bomba dan Penyelamat Bachok.

Mohd Syafiq, 18, berkata, sebelum kejadian, majikannya membantu menyelenggara kereta pelanggan sebaik dia selesai mencuci.

“Saya mahu tengok enjin yang dicuci serta minta bantuan bos (mangsa) kerana alami sedikit kesukaran.

“Namun, tidak lama kemudian saya dengar dia menjerit dan beritahu jarinya tersepit. Saya ingat dia bergurau pada mulanya.

“Memang terkejut apabila jarinya benar-benar tersepit dan susah dikeluarkan,” katanya ketika ditemui di tempat mencuci kereta itu, kelmarin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang