Nuffnang

Wednesday, 29 July 2015

Menteri, timbalan menteri baru angkat sumpah

KUALA LUMPUR: Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hamzah Zainudin hari ini mendahului barisan menteri dan timbalan menteri mengangkat sumpah jawatan dan setia serta sumpah simpan rahsia di hadapan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di sini.

Upacara itu berlangsung di Bilik Singgahsana Kecil, Istana Negara pada 10 pagi.

Selepas Hamzah, Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar dan Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid pula mengangkat sumpah jawatan dan taat setia masing-masing.

Mereka kemudian melafazkan ikrar sumpah jawatan dan taat setia sebelum menandatangani dokumen rasmi pelantikan disaksikan oleh Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.

Upacara itu diteruskan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia, Senator Datuk Seri Panglima Dr Mohd Salleh Tun Said Keruak; Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Seri Azalina Othman Said dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri II, Datuk Seri Ong Ka Chuan. - Bernama

Malaysia tidak akan meterai TPPA di Hawaii, kata Mustapa

KUALA LUMPUR: Malaysia tidak akan memeterai Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) di mesyuarat menteri-menteri di Hawaii bermula 28-31 Julai, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Mustapa, yang mengetuai pasukan perunding Malaysia terdiri daripada lebih 20 kementerian dan agensi, berkata: "Permeteraian TPPA tidak akan berlaku di Hawaii."

Dalam satu kenyataan hari ini beliau berkata, seperti Malaysia, setiap anggota TPPA perlu melalui proses domestiknya sendiri sebelum keputusan akhir untuk memeterai dan mengesahkan perjanjian dibuat.

"Sebagai menteri yang bertanggungjawab bagi rundingan TPPA, menjadi tanggungjawab saya untuk memastikan perlembagaan, kedaulatan dan dasar teras negara kita, termasuk kepentingan masyarakat Bumiputera, dilindungi dan dipertahankan.

"Objektif kami pada mesyuarat ini adalah untuk memastikan kepentingan dan kebimbangan Malaysia ditangani," katanya.

Beliau berkata selepas lima tahun, rundingan TPPA bakal dimuktamadkan dan pada tahap ini negara-negara perlu membuat keputusan yang sukar.

"Seperti dalam semua rundingan, keputusan muktamad perlu dibuat," katanya.

Beliau berkata kerajaan mengambil pendirian tegas dalam TPPA, yang mana perlembagaan, kedaulatan dan dasar-dasar teras negara seperti pemerolehan kerajaan, perusahaan milik negara dan agenda Bumiputera akan dilindungi.

"Saya menyeru rakyat Malaysia agar berfikiran terbuka tentang TPPA. Memahami bahawa walaupun terdapat kos, namun terdapat juga manfaatnya kepada negara," katanya.

Mustapa berkata maklum balas daripada semua pihak berkaitan TPPA membantu membimbing dan mempengaruhi pendirian rundingannya bagi pelbagai isu yang dibincangkan.

Beliau berkata, kemudiannya nanti, dokumen akhir bersama dengan dua analisis kos-dan-manfaat akan dibentangkan kepada umum dan Parlimen.

Keputusan sama ada untuk memeterai atau menolak TPPA akan menjadi keputusan bersama rakyat Malaysia, katanya.

Mustapa berkata TPPA tidak menghalang kerajaan daripada meneruskan dan mengawal selia objektif dasar awam yang sah, terutamanya dalam bahagian seperti keselamatan negara, persekitaran sihat awam dan kebajikan rakyat.

Dalam pada itu, terdapat beberapa perlindungan yang sedang dirundingkan bagi menangani kebimbangan utama termasuk mengelak cabaran remeh oleh pelabur, katanya.

"Perlu diketahui bahawa mekanisme Penyelesaian Pertikaian Negara Pelabur (ISDS) bukan suatu yang baharu bagi Malaysia. 

"Kita telahpun mempunyai 74 perjanjian pelaburan dua hala dan lapan perjanjian perdagangan bebas (FTA) yang mengandungi peruntukan ISDS," katanya.

Mengenai pemerolehan kerajaan, Mustapa berkata, Malaysia melindungi keutamaan Bumiputera dengan memastikan keutamaan perusahaan kecil dan sederhana Bumiputera dikekalkan.

Mengenai kawalan modal, Malaysia berjaya mempertahankan haknya untuk memastikan terdapat ruang dasar mencukupi bagi mengurangi sebarang kesan negatif aliran modal dan memelihara kestabilan kewangan dan makroekonomi, katanya.

Beliau berkata satu lagi kebimbangan utama ialah dakwaan bahawa harga ubat-ubatan akan meningkat tinggi akibat daripada perlindungan paten.

Bagaimanapun, pada hakikatnya, klausa perlindungan paten dalam TPPA tidak berbeza daripada peraturan Malaysia sekarang bagi perkara ini, kata Mustapa.

Malaysia mendapati bahawa TPPA menyediakan akses pasaran kepada empat rakan dagangan yang negara tidak mempunyai FTA dengannya - AS, Kanada, Mexico dan Peru, katanya.

Mengenai Islam, Mustapa memberi jaminan bahawa tidak ada apa dalam TPPA yang boleh mengancam kedudukannya sebagai agama rasmi Malaysia dan kerajaan tidak akan membenarkan sebarang FTA yang boleh menjejaskan peruntukan perlembagaan ini.

Mengenai kebimbangan umum TPPA dirundingkan 'secara rahsia', beliau berkata: "Dalam rundingan antarabangsa, teks rundingan biasanya tidak dikeluarkan kepada orang awam. Bagaimanapun, semua isu yang dirundingkan dibincang secara terbuka."

Beliau berkata rakyat Malaysia akan mendapat akses kepada teks penuh sekiranya satu persetujuan dicapai.

more 

Najib mahu bentuk pasukan Kabinet yang setia - penganalisis

KUALA LUMPUR: Penganalisis Politik Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Madya Dr Fuad Othman menyifatkan rombakan Kabinet yang dilakukan perdana menteri menunjukkan beliau mahukan sebuah pasukan yang setia dan sentiasa bersama-sama dengannya walau dalam apa jua keadaan sekalipun. 

"Ada tiga perkara, yang pertama, rombakan ini dibuat demi membentuk satu pasukan Kabinet yang mantap dan boleh bekerja keras lagi kerana banyak lagi agenda negara perlu dilaksanakan.

"Kedua, perdana menteri mahukan satu pasukan Kabinet yang taat setia dan akan sentiasa bersama-sama dengannya walau dalam apa jua keadaan kerana ini penting untuk mewujudkan satu pasukan yang boleh bekerja, bukan sahaja untuk negeri, tetapi juga untuk agama, bangsa, negara," katanya semasa dihubungi Astro AWANI di sini.

Langkah itu juga dilihat sebagai suatu langkah politik dalam usaha memenangi hati rakyat pada pilihan raya umum akan datang.

"Ini adalah langkah politik untuk menyediakan Barisan Nasional (BN) dalam menuju Pilihanraya Umum ke-14 (PRU14) supaya menjelang PRU itu, kerajaan mampu membuktikan mereka yang terbaik," kata beliau.

Mengulas lanjut, beliau melihat perdana menteri sebagai pemimpin yang sedia menerima pendapat, namun ia perlu dibuat dalam saluran yang sepatutnya.

"Seperti mana perdana menteri kata, tidak ada masalah dengan perbezaan pendapat. Beliau pun banyak terima pendapat dan pandangan, tetapi apabila saranan ini dikeluarkan di luar kebiasaan, maka boleh timbul masalah dan tanggapan negatif.

"Ia sepatutnya dilakukan dalam saluran dalaman, cara itulah yang saya kira terbaik," tambah beliau.

Ditanya mengenai landskap politik negara selepas ini, beliau menjelaskan, ia banyak bergantung kepada keupayaan barisan Kabinet baharu berkenaan.

"Rakyat akan menilai sejauh mana Kabinet baharu menyampaikan aspirasi mereka dan membawa negara ke arah yang lebih baik lagi," ujarnya.

‘Utamakan parti dan negara’

Kuala Lumpur: Timbalan Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Yassin menasihatkan ahli parti khususnya penyokongnya supaya tidak memikirkan sangat soal pemecatan beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Sebaliknya, beliau mahu semua pihak mengutamakan kepentingan parti dan negara dalam melaksanakan tugas masing-masing.

“€œSaya akan menjalankan tugas saya seperti biasa seba ai Timbalan Presiden seperti yang sudah diamanahkan dalam perhimpunan agung,”€ kata beliau pada sidang media khas yang dihadiri puluhan wakil media tempatan dan antarabangsa di kediamannya di Bukit Damansara di sini, hari ini.

Turut hadir isteri beliau, Puan Sri Norainee Abd Rahman.

Dalam pada itu Muhyiddin menjelaskan tidak berminat untuk menimbulkan perbalahan dengan sesiapa dalam parti.

Beliau mahu semua ahli UMNO bersatu padu dalam suasana politik yang tidak menentu.

“€œSaya tidak terbabit dengan apa-apa usaha untuk berbaah dalam parti kerana saya tahu UMNO ketika ini tidak kuat”€ kata beliau.

Sehubungan itu, tugas beliau adalah untuk terus membantu parti dalam kapasiti yang ada dengan sebaik mungkin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang