Nuffnang

Tuesday, 18 August 2015

Pesawat Trigana terhempas bawa wang tunai RM1.92 juta

JAKARTA: Pesawat Trigana Air yang dipercayai terhempas bersama 54 penumpang dan anak kapal di sebuah kawasan pergunungan di Papua, semalam dilaporkan membawa wang tunai berjumlah Rp6.5 bilion (RM1.92 juta).
Laporan Kompas.com memetik Ketua Pejabat Pos Jayapura, FX Haryono sebagai berkata wang itu adalah peruntukan kerajaan untuk diagihkan kepada penduduk miskin di kawasan Papua sebagai bayaran ganti rugi ekoran kenaikan harga petrol, baru-baru ini.

"Wang tersebut dibawa oleh empat pegawai pos Jayapura dan sepatutnya dibayar kepada penduduk miskin di lapan buah daerah di sana, hari ini," katanya kepada wartawan di kem pencarian di Jayapura, hari ini.

Menurut Haryono lagi, empat pegawai pos yang menghantar wang ganti rugi ke kawasan Pergunungan Bintang itu ialah MN Aragae, Agustinus Luanmasse, Yustinus Huruluen dan Teguh Sane.

Pesawat Trigana Air yang dalam penerbangan ke Oksibil, Papua terputus hubungan dengan menara kawalan selepas berlepas pada 2.22 petang dari Jayapura.

Pesawat itu sepatutnya tiba di destinasi pada 3.04 waktu tempatan.

Sementara itu, Badan Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas) Indonesia, memaklumkan pihaknya telah menemukan serpihan pesawat Trigana di kawasan tebing pergunungan di daerah Oktabe, Papua.

"Lokasi tersebut berada tujuh batu nautika atau 14 kilometer dari Lapangan Terbang Oksibil," kata Penolong Pegawai Operasi Basarnas, Mejar Jeneral Heronimus Guru.

Beliau berkata penemuan itu adalah berdasarkan pemantauan visual oleh tiga pesawat yang terbang merentasi lokasi kejadian.

Menurut Heronimus, pasukan mencari dan menyelamat juga yakin serpihan itu bangkai pesawat Trigana berdasarkan jalur laluan dan isyarat.

Serpihan dipercayai daripada pesawat Trigana Air ditemukan

JAYAPURA: Sebuah pesawat SAR yang terlibat dengan pencarian kapal terbang Trigana Air yang hilang di pedalaman wilayah timur kepulauan Papua dilapor mengesan serpihan di lokasi carian.

"Awal pagi ini, sebuah pesawat yang mencerap laluan ternampak serpihan di kawasan berdekatan Oksibil, tetapi kami mahu pastikan dahulu sekarang," kata jurucakap Kementerian Pengangkutan J. A. Barata.

Pesawat yang membawa 54 orang pada Ahad dilapor hilang ketika dalam perjalanan ke Oksibil dari Jayapura.

Terdahulu, pihak berkuasa mengeluarkan kenyataan bahawa beberapa penduduk kampung dilapor ternampak pesawat Trigana Air tersebut terhempas di kawasan pergunungan dalam cuaca buruk dan terjumpa serpihan.

Pesawat malang tersebut gagal dihubungi menara kawalan udara sejurus sebelum 3 petang waktu tempatan pada Ahad selepas berlepas dari Jayapura untuk penerbangan singkat.

Menteri Indonesia minta Trigana Air uruskan ahli keluarga mangsa nahas TGN267

JAKARTA: Menteri Perhubungan Indonesia, Ignasius Jonan meminta pengurusan Trigana Air menangani musibah dan memberi layanan sebaiknya kepada ahli keluarga mangsa nahas pesawat penerbangan itu yang dilaporkan terhempas di Okbape, wilayah Pergunungan Bintang, Papua.

Menurut laporan portal Indonesia, Detik.com, beliau berkata demikian dalam sidang media di pejabatnya Jl Medan Merdeka Barat, Jakarta.

Beliau turut memaklumkan, pencarian akan dijalankan seawal pagi Isnin dan telah mengerahkan Badan SAR Nasional (Basarnas), Tentera Nasional Indonesia (TNI) dan Polis Republik Indonesia (Polri) untuk ke tempat kejadian secepat mungkin.

"Besok pencarian akan dilakukan sepagi mungkin. Kabasarnas dan Dirjen Perhubungan Darat juga akan ke sana malam ini untuk melakukan proses pemindahan dan makluman kepada keluarga mangsa terlibat," ujar Jonan.

Sementara itu menurut Ketua Pengarah Perhubungan Udara, Prasetyo, pihaknya mendapat maklumat daripada penduduk setempat yang mendakwa menemui pesawat yang sedang dalam perjalanan dari Jayapura ke Oksibil itu terhempas di kawasan pergunungan.

Dalam perkembangan sama, Pasukan Tentera Nasional Indonesia (TNI) dan Polis Republik Indonesia (Polri) serta masyarakat Oksibil mula melakukan misi mencari dan menyelamat untuk mencari pesawat ATR 42-300 milik PT Trigana Air Service yang hilang ketika dalam perjalanan dari Bandar Sentani, Jayapura menuju Oksibil di Wilayah Pergunungan Bintang.

Menurut laporan CNN Indonesia, pasukan tersebut digerakkan sekitar jam 6 petang waktu tempatan ke lokasi terakhir pesawat berkenaan.

"Pasukan digerakkan ke lokasi terakhir pesawat dikesan sekitar desa Bape, Daerah Okbape, 24 kilometer dari Oksibil ke arah Barat. Namun pencarian berdasarkan lokasi terakhir pesawat terputus hubungan," kata Left Kol Inf. Arief Hidayat ketika dihubungi CNN Indonesia.

Tambahnya, jumlah pasukan yang digerakkan ialah 47 orang dan pasukan lain dijangka tiba esok pagi.

"Setakat ini belum ada apa-apa laporan dari penduduk tempatan (berkaitan pesawat terbabit). Keadaan cuaca amat mencabar memandangkan suhu sekitar 6 hingga 10 darjah Celcius," ujarnya.

Bangkai pesawat Trigana Air ditemui hancur dan kesemua penumpang maut

JAKARTA: Bangkai pesawat Trigana Air ditemui dalam keadaan hancur akibat terhempas di kawasan Gunung Tangok, daerah Okbape, wilayah Pegunungan Bintang di Papua, tengah hari tadi.

Pasukan Mencari dan Menyelamat (SAR) turut menemui kesemua 54 penumpang termasuk lima kru pesawat komersial itu yang dilaporkan maut dalam nahas berkenaan.

Media-media tempatan memetik Timbalan Bidang Operasi SAR Badan Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas) Heronimus Guru sebagai berkata pasukannya sedang berusaha membawa keluar semua jenazah terbabit dari hutan bukit di kawasan pendalaman itu.

Pesawat itu ditemui dalam keadaan hancur dipercayai akibat merempuh Gunung Tangok itu.

Katanya kotak hitam pesawat itu telah ditemui di kawasan kejadian dan ia akan diserahkan segera kepada Komisi Nasional Keselamatan Transportasi (KNKT).

Pesawat jenis ATR42 itu yang berlepas dari Bandara Sentani di Jayapura itu sepatutnya mendarat di lapangan terbang Oksibil, Wilayah Pegunungan Bintang pada pukul 3 petang Ahad lepas tetapi disahkan hilang apabila tidak mendarat dan gagal dihubungi.


Foto yang dirakam oleh Basarnas pada Isnin (17/8/2015) memperlihatkan jejak kemalangan pesawat Trigana Air ATR 42-300 di kawasan Oksibil, Papua, sehari setelah dilaporkan hilang sebaik sahaja berlepas dari landasan dari Jayapura - Foto AFP/Basarnas


Sementara itu, Ketua Basarnas FHD Soelistyo pula dipetik sebagai berkata, kesemua jenazah yang ditemui tidak utuh tetapi masih boleh dikenal pasti.

"Kesimpulannya, penumpang dan kru sudah ditemukan dan sekarang tinggal proses evakuasi dari lokasi kejadian ke Oksibil atau Jayapura, tergantung pada penerbangan," katanya.

Katanya, Basarnas juga sedang berusaha mencari wang tunai Rp 6.5 miliar (hampir RM2 juta) yang dibawa oleh empat pegawai syarikat Pos Indonesia dalam pesawat berkenaan.

"Wang itu adalah dana Program Simpanan Keluarga Sejahtera (PSKS) untuk warga di Papua dan sampai saat ini wang milik Kementerian Sosial itu masih belum ditemui," kata beliau.

Bagaimanapun, Menteri Sosial, Khofifah Indar Parawansa berkata dana PSKS yang dibawa oleh petugas Pos Indonesia itu telah diinsuranskan.

Katanya, wang itu dibawa petugas PT Pos Indonesia dalam pesawat berkenaan untuk diagihkan kepada warga wilayah Pegunungan Bintang, Papua.


TRIGANA AIR
Foto yang dirakam oleh Basarnas pada Isnin (17/8/2015) memperlihatkan jejak kemalangan pesawat Trigana Air ATR 42-300 di kawasan Oksibil, Papua, sehari setelah dilaporkan hilang sebaik sahaja berlepas dari landasan dari Jayapura - Foto AFP/Basarnas


Beliau berkata peruntukan PSKS itu telah dikirimkan sejak 1 April 2015 dan mekanisme agihannya ditentukan syarikat Pos berkenaan yang dilantik sebagai penyalur dana.

"Ada yang dimasukkan menerusi perkhidmatan pos, ada yang disalurkan langsung, ada juga yang dibawa tunai. Kebetulan untuk wilayah Pegunungan Bintang wang itu dibawa tunai," kata beliau.

Beliau berkata, agihan peruntukan itu mengambil masa yang agak lama bagi kawasan-kawasan terpencil, pedalaman dan terluar dari hubungan darat.

Pesawat itu membawa 49 penumpang dan kesemuanya adalah rakyat tempatan iaitu 44 dewasa termasuk empat petugas Pos Indonesia, dua kanak-kanak dan tiga bayi.

Lima anak kapal terbabit ialah juruterbang yang dikenali sebagai Hasanudin, pembantunya Ariadin, juruteknik Mario, dan dua pramugari yang dikenali sebagai Ika dan Dita.

Panda Liang Liang Melahirkan Anak

Netizen ucap tahniah atas kelahiran bayi panda di Zoo Negara

Panda Liang Liang dan Xing ini popular dari artis waktu mereka berdua ni tiba dari china. Liputan mengalahkan menteri-menteri kat TV, Surat Khabar, Internet , Media Sosial apa lagi dalam Twiter meriah sana ni peminat panda bertweet.

Hari ini pulak setelah setahun menyepi selepas ketibaan ke Malaysia. Sekali lagi popular Liang Liang melahirkan anak yang pertama. hahahahha TV3 dah menyiarkan kisah nie tadi.

nak ketawa pun ada juga. apa pun tetap meriah. selamat melahirkan anak liang liang...lepas ni dapat IC Biru ye kakaka lol

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang