Nuffnang

Friday, 16 October 2015

Bunga Rama-Rama

Ini pokok rama-rama yang aku beli kat pasar minggu. Dah sebulan lebih aku beli ni. Bunga dia cantik sangat disamping daun nya macam rama-rama.

Memang jarang kita jumpa bunga macam nie. Hari tu aku jumpa warna hijau daun nyer kat pasar minggu masa tu aku tak beli. tunggu minggu satu lagi dah tak ada dah..melepas hahahahahaaku tanam ni kenapa tak rendang. Macam nie je.. tak sabar nak rendang-rendang meriah di hari raya baru nampak cantikkan.

Nanti kalau jumpa versi lain aku share pulak kat sini...

Rosmarry


Sebelum ini aku tidak menyangka bahawa Pokok Herba Rosemarry boleh tumbuh di Borneo. Biasalah mindset aku nie bila herba orang barat hanya boleh tumbuh di kawasan barat jer.
Bila lihat dalam channel AFC, FoodNetwork dan Rancangan Masakan yang ada kat TV. kebanyakan menggunakan Herba Rosmarry dalam masakan mereka.

kenapa lah aku tak terfikir sebelum ini nak google adakah Rosemarry boleh di tanam. rupa nya ada yang dah tanam. Peluang ini aku nak jual dengan orang kampung aku.

Adik aku kata kat kampung sekarang dah ada pasar tani. Orang jual bunga jew tak ada yang jual herba. urmmmm peluang ini aku nak jadikan sebagai side income.

Aku dah semai banyak-banyak herba-herba ini untuk dihantar ke kampung dijual. mana tau boleh buka nursery..

Halia Berbunga / Ginger's Flower


Aku terkejut halia yang aku tanam berbunga. Bunga pun cantik berseri kembang di waktu pagi. Kata jiran aku ini bukan halia makan, ini adalah Halia bunga. Alkisah nie.. halia nie aku jaga dari tuan asal nyea. dulu macam nak mati dah rupa dia. Jadi aku jaga dia tukar tanah baru dan siram...


Setiap pagi sebelum nak pergi kerja aku lihat bunga halia nie.. cantik sangat gabungan purple dan kuning menyerlah kecantikan nya. Nampak lawa nampak lawa pakai halia..hahahahAda juga aku tanya kawan-kawan aku mereka tak tahu. mereka tak tahu mungkin bukan kaki menanam kot.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang