Nuffnang

Monday, 10 August 2015

Akademi Fantasia Minggu Ke 2

Semalam Konsert pertama AF2015 yang menampilkan 16 Pelajar mempamerkan kebolehan mereka dalam merebut top 12. Pada hari ini pelajar Top 12 telah menerima tugasan baru bagi minggu ke 2. berikut adalah senarai lagu yang mereka harus selesaikan sehingga ahad ini 16 Ogos 2015.

1. Sharul - 
2. Bella - All about the bass
3. Openg - Untuk Mu 
4. Faroq - Thinking about love
5. Sufi - Kehilangan
6. Ziqa - Percayalah
7. Aziah - Terbaik buatmu
8. Ifa - Kabut Serangkai Mawar
9. Iqwan - Lelaki Seperti Aku
10. Lisa - Rindu Padanya
11. Rachel - Sayang (Shae)
12. Syamel - 

Isu dana, 1MDB: Kerajaan akan buat penjelasan kepada akar umbi - Zahid

TANAH MERAH: Kerajaan akan membuat penjelasan berhubung dana RM2.6 bilion dan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kepada semua peringkat akar umbi.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi memaklumkan penerangan itu akan dibuat bersama rakan politik yang memahami perkara itu dengan jelas.

"Saya sendiri akan turun padang menjelaskan perkara ini menggunakan bahasa mudah supaya semua dapat memahami dengan baik sekali gus dapat menyelesaikan perkara itu. Ini kerana saya sendiri melihat dokumen yang menjadi sumber kepada sumbangan dana politik berkenaan," katanya yang ditemui selepas merasmikan majlis sambutan Aidilfitri dan Mesyuarat UMNO Bahagian Tanah Merah, pada Sabtu.

Naib Presiden UMNO itu berkata, langkah itu bagi memastikan setiap anggota parti tidak terpengaruh dengan berita-berita yang tidak betul yang disalurkan melalui media sosial.

Beliau turut mendakwa terdapat segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab yang akan cuba mengambil kesempatan dengan menyebarkan fitnah di laman sosial.

Katanya, jika dulu fitnah politik berlaku melalui surat layang dan penerbitan buku-buku tetapi kini trend sudah berubah di mana fitnah disebarkan secara 'online' dalam waktu yang singkat.

Jelas Ahmad Zahid, oleh kerana agenda yang sudah dirancang segelintir pihak tidak bertanggungjawab itu, fitnah yang disebarkan melalui laman sosial sukar dibendung kerana tiada pembentengan yang kukuh oleh UMNO sendiri.

Hutang 1MDB dapat dikurangkan dalam 5 bulan - Najib

PASIR GUDANG: Beban hutang syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) mampu dikurangkan dalam tempoh lima bulan akan datang secara berperingkat.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini berkata perkara tersebut telah dimaklumkan kepada ahli parti UMNO sebelum ini.

"Dalam masa 5 bulan akan datang ini, hutang 1MDB akan dapat dikurangkan kepada tahap yang jauh lebih rendah berbanding hari ini," katanya ketika berucap pada mesyuarat UMNO bahagian Pasir Gudang di sini, hari ini.

Menurut Najib, isu hutang 1MDB telah disensasikan di media sosial sehinggakan ia menjadi isu panas biarpun tiada kerugian yang dicatat syarikat pelaburan negara itu.

"Belum apa-apa lagi sudah meletup jadi panas, saya juga sudah mendidih sepanjang masa apabila ia jadi sasaran secara tiba tiba.

"Macam-macam cerita keluar di media sosial sedangkan siasatan masih berjalan, jadi ia tidak adil," kata Najib.


Menurut beliau lagi, 1MDB tidak mengalami sebarang kerugian ketika ini dan hutang yang ada akan dipulihkan melalui penjanaan aset sedia ada.

Tambahnya lagi, selain laporan interim yang sudah sedia dibuat Jabatan Audit Negara, laporan akhir mengenainya akan dikeluarkan sedikit masa lagi sebelum diserahkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

http://www.astroawani.com/berita-malaysia/hutang-1mdb-dapat-dikurangkan-dalam-5-bulan-najib-69103
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang