Nuffnang

Wednesday, 19 August 2015

Kos di sebalik meminjam panda dari China

KUALA LUMPUR: Di sebalik ketibaan kedua panda Fu Wa dan Feng Yi ke Malaysia, pasangan panda atas dasar setiakawan serta pinjaman, ia turut membabitkan kos kepada Malaysia.

Untuk tempoh 10 tahun, Malaysia perlu membayar kepada China sekitar RM3 juta kepada China setiap tahun untuk membela haiwan berkenaan.

Perkara itu sepertimana dipersetujui dalam Perjanjian Kerjasama Konservasi Antarabangsa Panda Gergasi yang ditandatangani antara Malaysia dan Persatuan Pemuliharaan Hidupan Liar China pada 15 Jun 2012.

Untuk menempatkan pasangan panda, dianggarkan RM25 juta dibelanjakan untuk membina kompleks panda gergasi di Zoo Negara melibatkan kawasan eksibit khas berkeluasan 1.6 hektar.

Sejumlah RM15 juta ditanggung 1Malaysia Development Berhad (1MDB) manakala bakinya oleh kerajaan.

Kos penjagaan panda oleh Zoo Negara pula dianggarkan RM1.5 juta setahun.

Sekiranya kedua panda membiak, Malaysia perlu membayar China sebanyak RM2 juta dan hanya boleh menyimpan bayi panda itu untuk tempoh 2 tahun.

Kesediaan kerajaan China meminjamkan beruang panda itu disifat sebagai simbol keakraban hubungan kedua negara yang bakal meraikan ulang tahun ke-40 jalinan diplomatik sejak 1974.

Bantahan pinjaman

Dalam keterujaan menyambut panda ke Malaysia, ada pihak yang membantah tindakan haiwan terancam itu dipinjamkan ke Malaysia.

Tabung Alam Sedunia (WWF) Malaysia berpendapat keutamaan perlu diberikan memastikan survival haiwan itu di habitat liar.

Melainkan hasil perjanjian itu membawa pulangan positif kepada pemuliharaan panda dan hidupan liar, WWF melihat ia sebagai satu pembaziran kos.

Ini kerana kos RM3 juta setahun untuk membiayai kedua panda itu dilihat lebih baik digunakan untuk program pemuliharaan haiwan lain khususnya haiwan terancam di malaysia seperti harimau, penyu, orang utan dan badak Sumatra.

Bakal tarik pelancong

Namun jika dilihat skop lebih luas dahulunya Zoo Negara sepi sahaja kini dengan kehadiran panda, ia bakal menarik lebih ramai lagi pelancong.

Kejayaan zoo lain yang mempunyai panda membuktikan haiwan itu merupakan daya tarikan yang cukup memberangsangkan.

Daripada 300 ekor panda gergasi di dalam kurungan, lebih kurang 250 ekor di China manakala 47 ekor di negara-negara lain.

Menurut laporan The Guardian, Zoo Edinburgh berjaya memecah rekod pengunjung dengan kehadiran panda Tian Tian dan Yang Guang.


Pemiliknya Royal Zoological Society Of Scotland mendedahkan pulangan keuntungan zoo telah meningkat lebih daripada RM27 juta kepada RM81 juta pada tahun 2012.

Kedatangan pengunjung meningkat mendadak 51% dengan kehadiran panda pada 2011.

Zoo berkenaan yang mengalami defisit RM6.5 juta mencatatkan pulangan lebihan RM13 juta tahun lepas selepas ketibaan panda.

Menurut laporan itu, penjualan tiket dan barangan cenderamata sahaja mampu menampung kos menyimpan panda.

Selain itu, orang ramai juga dapat memahami hidupan liar dan belajar untuk memulihara mereka.

SPM: Syarat wajib lulus Bahasa Inggeris ditangguhkan

PUTRAJAYA: Kementerian Pendidikan menangguhkan syarat wajib lulus mata pelajaran Bahasa Inggeris dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), yang sepatutnya berkuat kuasa mulai tahun depan.

Menurut kenyataan Lembaga Peperiksaan hari ini, penangguhan itu bertujuan memberi ruang dan peluang kepada guru, murid serta pihak berkaitan membuat persediaan yang lebih rapi.

Lembaga Peperiksaan turut mengumumkan Peperiksaan Pusat Amali Sains membabitkan mata pelajaran Fizik (Kod 4531), Kimia (Kod 4541), Biologi (Kod 4551) dan Sains Tambahan (Kod 4561) yang sepatutnya dilaksanakan dalam SPM mulai tahun depan juga ditangguhkan.

Penangguhan itu bertujuan memastikan fasiliti dan kelengkapan bilik makmal sains sekolah di seluruh negara mencapai piawaian yang ditetapkan sebelum peperiksaan itu dilaksanakan, katanya.

"Kementerian Pendidikan berharap semua pihak yang berkaitan mengambil maklum berkenaan penangguhan ini," menurut kenyataan itu.

Cadangan mewajibkan lulus Bahasa Inggeris dalam SPM dibuat pada 2013 oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa beliau menjadi Menteri Pendidikan pada ketika itu.

Muhyiddin dipetik sebagai berkata syarat itu seiring dengan pelaksanaan gelombang kedua Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia.


Pada 2012, Muhyiddin mengumumkan bahawa cadangan memperkenalkan Peperiksaan Berpusat Amali Sains dalam SPM adalah satu daripada 15 perakuan dalam usaha menambah bilangan pelajar aliran sains di sekolah.

Lima belas perakuan itu merupakan sebahagian daripada 61 perakuan yang dikemukakan Jawatankuasa Mengkaji Dasar 60:40 Aliran Sains/Teknikal:Sastera yang ditubuhkan kementerian pada 2 Feb 2012 dan dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Pelajaran ketika itu Tan Sri Abd Ghafar Mahmud.

Peperiksaan Pusat Amali Sains itu sepatutnya dilaksanakan mulai tahun ini (2015) namun ditangguhkan.

MH17: Sebarang penemuan terkini dimuat dalam laporan akhir pada Oktober

SHAH ALAM: Semua perkembangan terkini dalam siasatan kes pesawat Malaysia Airlines MH17 yang ditembak jatuh di timur Ukraine adalah petunjuk penting yang akan dikumpul dalam laporan teknikal penuh pada Oktober nanti.

Perkara itu dinyatakan Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai hari ini sewaktu diminta mengulas laporan AFP semalam yang menyatakan kumpulan penyiasat antarabangsa telah mengenal pasti serpihan daripada sistem peluru berpandu darat-ke-udara BUK di tapak nahas.

"Semua maklumat dan penemuan sebegitu akan dimuatkan dalam laporan teknikal penuh pada Oktober nanti.

"Sejurus ia dibuat dan mengikut ketetapan dalam Lampiran ke-13 Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO), kita berharap akan dapat mengetahui apa yang sebenarnya dijumpai di timur Ukraine dan butiran punca nahas," kata beliau.

Menurutnya, semua pihak tahu bahawa pesawat itu telah dihentam dengan objek bertenaga tinggi namun laporan penuh akan memberi jawapan terperinci mengenainya.

"Masih terlalu awal untuk mengesahkan apa-apa dan laporan belum ada pada saya.

"Kita tidak boleh berspekulasi tentang jenis peluru berpandu atau siapa pemiliknya. Kita tunggu saja laporan akhir pada Oktober," ujar beliau ketika ditemui media selepas beliau perasmian Pusat 4S Glenmarie Edaran Tan Chong Motor Sdn Bhd di Temasya Industrial Park di sini.

Pasukan penyiasat dalam kes tersebut memberitahu bahawa mereka telah mengenal pasti serpihan yang 'dipercayai' datang daripada peluru berpandu darat-ke-udara BUK buatan Rusia di timur Ukraine, tempat pesawat MH17 ditembak jatuh.


Pesawat MH17 telah ditembak jatuh pada 17 Julai tahun lalu hingga mengorbankan kesemua 298 penumpang dan anak kapal sewaktu melintasi ruang udara kawasan konflik peperangan antara tentera Kiev dan pejuang pemisah pro-Rusia.

Pameran Matta: MAS tawar diskaun 30-50 peratus

KUALA LUMPUR: Malaysia Airlines (MAS) akan menawarkan diskaun antara 30 dan 50 peratus bagi tiket yang dibeli semasa Pameran Persatuan Ejen-ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (Matta) September ini.

Pengurus Kanan Jualan Serantau MAS, Kathleen Leong berkata diskaun ditawarkan untuk semua destinasi MAS.

"Saluran pengedaran kami adalah menerusi ejen di pesta itu, agensi pelancongan yang kami lantik di seluruh negara serta menerusi laman sesawang kami," katanya pada sidang media mengenai Pameran Matta, di sini hari ini.

Acara tiga hari itu akan berlangsung bermula 4 Sept di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini.

Beliau berkata MAS juga akan menyumbang 10 tiket penerbangan pergi balik ke destinasi seperti London, Paris, Tokyo, Seoul, Bangkok dan Hong Kong kepada pemenang Peraduan Pembeli Pameran Matta.

Peraduan terbuka kepada mereka yang membeli pakej pelancongan pada harga minimum RM300.

Leong berkata MAS menyifatkan pameran itu yang lazim diadakan pada Mac dan September sebagai antara acara utama disebabkan ia menjana pendapatan yang besar.

"Semasa pameran ini kami tawarkan pakej menarik dan itulah cara kami merangsang pendapatan kami dan ia hanya untuk tempoh tertentu," katanya.

Beliau juga berkata jika Matta menumpukan kepada pembeli tempatan, MAS lazimnya turut menawarkan promosi kepada pembeli dari seberang laut terutama dengan kelembapan ringgit sekarang.

Leong berkata MAS yang tidak pernah terlepas daripada menyertai pameran itu dijangka terus terlibat dalam usaha promosi sedemikian selepas penstrukturan semula syarikat.

"Semua berjalan seperti biasa bagi MAS. Tidak ada perubahan drastik kecuali tempat bekerja kerana kami berpindah dari Subang ke pejabat baharu di Sepang," katanya.

Leong berkata pengurusan baharu di bawah Malaysia Airlines Bhd (MAB) telah menggariskan strategi perniagaan namun masih terlalu awal untuk dikongsi memandangkan sekarang ia dalam tempoh peralihan.

Peralihan daripada MAS kepada MAB merupakan komponen utama dalam Pelan Pemulihan MAS yang menggariskan 12 perkara utama.

Pelan itu diumum oleh syarikat induknya Khazanah Nasional Bhd pada 29 Ogos 2014 bagi menstruktur semula syarikat penerbangan negara tersebut yang akan meletakkannya di landasan ke arah keuntungan mampan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang