Nuffnang

Sunday, 30 August 2015

Jenis Basil atau Selasih

Sebelum ini pernah aku post entri pasal Basil atau selasih. Tahukan anda bahawa basil ini ada banyak jenis. Bukan satu atau dua tapi banyak. oklah sebagai informasi aku nak kongsi jenis-jenis pokok basil atau selasih yang popular

1. Selasih Genovese Manis (Genovese Sweet Basil)

GENOVESE BASIL

Ocimum basilicum 'Genovese' adalah Annual Native ke India, Afrika dan Asia. Salah satu herba yang paling popular, ia kini ditanam di semua iklim sederhana di seluruh dunia. 

Dari semua jenis selasih berkembang, dan terdapat kira-kira 150 jenis, Genovese selasih adalah salah satu yang terbaik kerana ia menghasilkan 7-8 keratan dan membuat pesto terbaik. 

Satu campuran benar-benar menarik perisa - menawarkan petunjuk halus pudina, bunga cengkih dan bunga lawang. Sangat popular dalam salad dan hidangan sayur-sayuran.

2. Selasih Rubin Merah (Red Rubin Basil)
PURPLE BASIL

Separuh tahan lasak, perhiasan daun ungu yang mempunyai rasa yang mendalam yang baik dan beraroma. Digunakan dalam hidangan Oriental dan Pesto dan baik dalam salad. bagus untuk pengeringan. 2-3 kaki. Tumbuh subur di bawah Mod matahari. Air yang mencukupi. sesuai untuk membuat cuka.

3. Selasih Kayu Manis (Cinnamon Basil)

CINAMON BASIL

Tumbuhan Basil menarik dengan nilai masakan tersendiri. Rasa kayu manis yang unik dan bau adalah dialu-alukan di dapur dan kering dalam perkiraan. rasa nya sepeeti kayu manis  dan mempunyai bau yang paling kuat daripada kayu manis. Daun kecil sederhana. Gabungan perisa selasih dan kayu manis membuat kayu manis selasih popular untuk digunakan dalam minuman panas dan buah-buahan.

4. Selasih Thai (Thai Basil)

Thai Basil

Selasih Thai adalah satu herba masakan dan juga dikenali sebagai basil berbulu, tumbuhan ini mempunyai daun yang memanjang dan bentuk nya sederhana hijau dan sering digunakan untuk pesto. Herba ini mempunyai aroma lemon dan rasa sedikit pedas. Di Thailand ia digunakan dalam salad dan sebagai hiasan. 


5. Selasih Lemon (Lemon Basil)

lemon Basil

Ocimum americanum adalah pokok separuh tahan lasak. Serupa dalam kebiasaan dengan selasih limau tetapi dengan aroma limau zesty. selasih limau adalah sesuai dalam salad dan hidangan ikan.

6. Selasih Suci atau Selasih Tulsi (Tulsi or Holy Basil)

Tulsi

Tumbuhan ini dihormati di India, di mana anda boleh mendapati ditanam di kuil-kuil, tempat-tempat suci dan mezbah-mezbah. Herba masakan lembut dan satu daripada ramuan botani utama yang digunakan di India untuk mengurangkan kesan negatif daripada tekanan dengan mengurangkan tahap kortisol. Asid ursolic di selasih suci menghalang COX-2, enzim radang dan ia membantu mengekalkan tahap gula darah yang normal apabila digunakan sebagai sebahagian daripada diet anda. Ia juga menggalakkan kejelasan fokus.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang