Nuffnang

Friday, 31 July 2015

MH370: cari siput jumpa serpihan sayap

Saint-Andre (Perancis): Johnny Begue tidak menyangka yang dia akan terserempak serpihan sayap pesawat apabila ke pantai mencari siput.

Penemuan itu kemudiannya membawa dunia terus memberi tumpuan terhadap pulau kecil yang didiaminya.

Begue mengetuai lapan penduduk ke pantai itu untuk melakukan pembersihan di pulau milik Perancis dikenali Reunion.

Penemuan itu berlaku ketika dia berehat pada sebelah pagi. Dia kemudian ke pantai untuk mencari siput yang hendak dicampurkan dengan cili - hidangan yang menjadi kegemaran pelancongan ke pulau itu.

“Ketika itu saya nampak benda pelik di pantai. Saya kemudian panggil rakannya,” katanya.

“Saya terus nampak benda yang pada pendapat saya milik pesawat,” katanya.

Ketika ditemui, sayap sepanjang dua meter itu diselaputi teritip di hujungnya.

Mereka kemudian menarik sayap berkenaan untuk mengelak daripada ditarik laut semula.

Kumpulan itu langsung tidak tahu bahawa benda yang pelik itu adalah serpihan yang kemudiannya menimbulkan spekulasi kemungkinan milik MH370.

Pada awalnya, mereka hendak membiarkan saja sayap itu di pantai bagi tarikan pelancong atau boleh diletakan di kawasan senaman.

Tapi, rakannya Gobalsoumy berkata: “Jumpa serpihan pesawat di pantai tidak normal.

“Kami berkata sesama sendiri, mungkin pesawat ini ada membabitkan nyawa dan penting buat keluarga mereka

“Seorang daripada kemi kemudian mencari maklumat mengenai pesawat di Internet menggunakan telefon bimbitnya dan menemui berita mengenai Malaysia.”

Berita penemuan itu kemudiannya merebak dengan begitu pantas sehingga membawa tumpuan dunia ke pulau yang lebih terkenal dengan serangan jerung.

Pulau berkenaan terkenal dengan 18 serangan jerung dengan tujuh daripadanya membabitkan kematian sejak 2011.

“Inilah kali pertama media tak memperkatakan mengenai serangan jerung yang berlaku di pulau kami,” kata Anna Grondin, 23. - AFP


Harga runcit RON95, RON97 dan diesel turun 10 sen bagi Ogos

KUALA LUMPUR: Harga runcit petrol RON95, RON97 dan diesel turun 10 sen seliter bagi Ogos 2015 berkuat kuasa tengah malam ini (1 Ogos).


Harga baharu RON95 ialah RM2.05 seliter, RON97 pula RM2.45 seliter selepas Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), dan diesel RM1.95 seliter.

"Harga tersebut berkuat kuasa mulai 12.01 pagi, 1 Ogos ini," kata Timbalan Presiden Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia Datuk Zulkifli Mokti.

Makluman ini sekali gus menafikan penyebaran tidak bertanggungjawab di media sosial oleh pihak tertentu yang mendakwa kerajaan telah menaikkan harga ketiga-tiga bahan api setinggi 35 sen seliter.

Dakwaan itu menggunakan "Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan" sebagai sumber maklumat tersebut.


http://www.astroawani.com/berita-malaysia/harga-runcit-ron95-ron97-dan-diesel-turun-10-sen-bagi-ogos-67960

Teritip lekat setahun lalu

Kuala Lumpur: Teritip pada serpihan sayap dua meter yang ditemui di Pulau Reunion di Lautan Hindi dianggarkan melekat dalam tempoh enam bulan hingga setahun lalu mengukuhkan lagi dakwaan ia adalah pesawat Penerbangan Malaysia MH370 yang hilang pada 8 Mac 2014.

Pakar biologi marin di Sekolah Tentera Laut Brest di Perancis, Joseph Poulin berkata, spesis teritip dikenali sebagai ‘Lepas Anatifera’ hidup di dasar laut dengan suhu antara 18 hingga 20 darjah Celsius.

“Saiz dan tumbesaran spesis kerang itu tumbuh satu atau dua sentimeter sebulan bersesuaian dengan tempoh masa tragedi pesawat MH370 yang hilang sejak setahun yang lalu.

“Dengan penemuan teritip ini berkemungkinan mengukuhkan lagi dakwaan serpihan itu adalah milik MH370,” katanya kepada portal Express.co.uk

Poulin berkata, ‘Lepas Anatifera’ adalah teritip pelagik yang melekat pada pelbagai objek terapung termasuk kayu hanyut, botol, bot, pelampung, rakit dan penyu.

“Spesis ini adalah yang paling banyak di perairan tropika dan subtropika seperti di Lautan Hindi di mana penerbangan MH370 dipercayai sudah berakhir.

“Kawasan ini diketahui adalah tempat berkembangnya teritip iaitu bersesuaian dengan kawasan pencarian 60,000 kilometer persegi di luar pantai barat laut Australia,” katanya.

Sementara itu, satu botol minuman dipercayai dari China dan produk pembersihan dari Indonesia ditemui terdampar di Pulau Reunion di lokasi penemuan serpihan flaperon disyaki milik MH370.

Produk berkenaan ditemui beberapa jam selepas serpihan sepanjang dua meter itu dijumpai di lokasi kejadian. - Express.co.uk


TERITIP yang berada di serpihan sayap dijangka melekat enam bulan hingga setahun lalu.

Sah milik Boeing 777

Kuala Lumpur: Timbalan Menteri Pengangkutan Malaysia Datuk Abdul Aziz Kaprawi mengesahkan serpihan flaperon yang ditemui Pulau Reunion, Rabu lalu, ialah komponen pesawat Boeing 777 yang secara tidak langsung meningkatkan kemungkinan mengesahkan ia adalah milik pesawat penerbangan MH370.

“Berdasarkan nombor siri pada komponen itu, mengesahkan serpihan itu adalah daripada pesawat Boeing 777. Maklumat ini daripada Penerbangan Malaysia. Mereka sudah beritahu saya.

"Saya percaya kita bergerak hampir menyelesaikan misteri MH370. Ini boleh menjadi bukti meyakinkan bahawa MH370 terhempas di Lautan Hindi,” katanya di sini, hari ini.

Hanya satu pesawat Boeing 777 dilaporkan terhempas di Hemisfera Selatan iaitu MH370 yang hilang pada 8 Mac 2014 selepas berlepas dari Kuala Lumpur untuk ke Beijing, China.

Komponen sayap atau flaperon sepanjang dua meter yang ditemui di pulau milik Perancis, Reunion, itu tercatat nombor 657-BB. Ia dihantar ke Perancis malam tadi untuk siasatan.

Kenyataan Abdul Aziz itu adalah kenyataan rasmi pertama mengesahkan komponen berkenaan milik pesawat Boeing 777 dan ia menjadi langkah pertama untuk mengenal pasti pesawat mana.

Menurut Abdul Aziz, pengesahan paling muktamad perlu datang daripada Boeing dan pengubahsuaian oleh syarikat itu terhadap flaperon berkenaan memudahkan ia dikenal pasti.

"Ada beberapa ubah suai pada bahagian dalaman flaperon itu. Hanya Boeing boleh mengesahkan (flaperon itu datang dari MH370). Ubah suai itu dilakukan Boeing.

“Hanya selepas mereka mengesahkan bahagian dalaman flaperon yang mereka ubah suai itu, barulah kita boleh yakin ia dari MH370,” katanya.

Abdul Aziz berkata pasukan penyiasat Malaysia sudah berada Paris dan akan ke Toulouse untuk membantu memeriksa serpihan.

Menurutnya, satu lagi pasukan Malaysia dalam perjalanan ke Reunion untuk memeriksa beg bagasi yang ditemui semalam atau apa saja serpihan dan barang lain ditemui. - AFP

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang