Nuffnang

Sunday, 30 August 2015

Jenis Basil atau Selasih

Sebelum ini pernah aku post entri pasal Basil atau selasih. Tahukan anda bahawa basil ini ada banyak jenis. Bukan satu atau dua tapi banyak. oklah sebagai informasi aku nak kongsi jenis-jenis pokok basil atau selasih yang popular

1. Selasih Genovese Manis (Genovese Sweet Basil)

GENOVESE BASIL

Ocimum basilicum 'Genovese' adalah Annual Native ke India, Afrika dan Asia. Salah satu herba yang paling popular, ia kini ditanam di semua iklim sederhana di seluruh dunia. 

Dari semua jenis selasih berkembang, dan terdapat kira-kira 150 jenis, Genovese selasih adalah salah satu yang terbaik kerana ia menghasilkan 7-8 keratan dan membuat pesto terbaik. 

Satu campuran benar-benar menarik perisa - menawarkan petunjuk halus pudina, bunga cengkih dan bunga lawang. Sangat popular dalam salad dan hidangan sayur-sayuran.

2. Selasih Rubin Merah (Red Rubin Basil)
PURPLE BASIL

Separuh tahan lasak, perhiasan daun ungu yang mempunyai rasa yang mendalam yang baik dan beraroma. Digunakan dalam hidangan Oriental dan Pesto dan baik dalam salad. bagus untuk pengeringan. 2-3 kaki. Tumbuh subur di bawah Mod matahari. Air yang mencukupi. sesuai untuk membuat cuka.

3. Selasih Kayu Manis (Cinnamon Basil)

CINAMON BASIL

Tumbuhan Basil menarik dengan nilai masakan tersendiri. Rasa kayu manis yang unik dan bau adalah dialu-alukan di dapur dan kering dalam perkiraan. rasa nya sepeeti kayu manis  dan mempunyai bau yang paling kuat daripada kayu manis. Daun kecil sederhana. Gabungan perisa selasih dan kayu manis membuat kayu manis selasih popular untuk digunakan dalam minuman panas dan buah-buahan.

4. Selasih Thai (Thai Basil)

Thai Basil

Selasih Thai adalah satu herba masakan dan juga dikenali sebagai basil berbulu, tumbuhan ini mempunyai daun yang memanjang dan bentuk nya sederhana hijau dan sering digunakan untuk pesto. Herba ini mempunyai aroma lemon dan rasa sedikit pedas. Di Thailand ia digunakan dalam salad dan sebagai hiasan. 


5. Selasih Lemon (Lemon Basil)

lemon Basil

Ocimum americanum adalah pokok separuh tahan lasak. Serupa dalam kebiasaan dengan selasih limau tetapi dengan aroma limau zesty. selasih limau adalah sesuai dalam salad dan hidangan ikan.

6. Selasih Suci atau Selasih Tulsi (Tulsi or Holy Basil)

Tulsi

Tumbuhan ini dihormati di India, di mana anda boleh mendapati ditanam di kuil-kuil, tempat-tempat suci dan mezbah-mezbah. Herba masakan lembut dan satu daripada ramuan botani utama yang digunakan di India untuk mengurangkan kesan negatif daripada tekanan dengan mengurangkan tahap kortisol. Asid ursolic di selasih suci menghalang COX-2, enzim radang dan ia membantu mengekalkan tahap gula darah yang normal apabila digunakan sebagai sebahagian daripada diet anda. Ia juga menggalakkan kejelasan fokus.

Basil atau Selasih

Di negara kita Malaysia penduduk tempatan jarang mengenali herba-herba orang putih nie. kalau herba tempatan memang kita kenal. 

Basil adalah ahli keluarga pudina dan adalah hampir sama dalam penampilan. Jenis yang paling popular di selasih yang digunakan dalam masakan adalah selasih manis tetapi sesetengah orang suka untuk memasak dengan selasih lemon, cengkih selasih atau kayu manis selasih.


Nama herba "basil" berasal daripada perkataan Yunani yang bermaksud "raja" atau "diraja", mencerminkan bahawa herba ini dianggap amat sangat. Di Itali, selasih melambangkan cinta dan kadang-kadang digunakan sebagai afrodisiak.

Basil adalah herba hebat berbau wangi yang amat popular dalam masakan Itali. Dalam masakan Itali Ia ditambah dalam sos berasaskan tomato pasta, menawarkan rasa yang manis dan pedas, dan juga salah satu bahan utama dalam minyak zaitun dan herba pasta sos "pesto".

PURPLE BASIL

Terdapat pelbagai jenis selasih, masing-masing dengan rasa yang tersendiri, yang digunakan dalam masakan dan untuk tujuan perubatan. Basil berasal dari India dan Parsi tetapi juga secara komersial ditanam di Mediterranean.


Basil diiktiraf bagi sifat-sifat menenangkan dan sedatif dan adalah berguna untuk menenangkan sistem saraf dan membantu penghadaman. Selain ini, selasih dikatakan:
 • Merawat pernafasan dan dada masalah seperti bronkitis atau batuk.
 • Melegakan gejala sejuk dan selesema.
 • Menghalang pertumbuhan bakteria tertentu.
 • Melindungi sel-sel daripada pengoksidaan dan kerosakan.
 • Bertindak sebagai reumatik anti-radang dan melegakan dan syarat artritis.
 • Mencegah perkembangan penyakit di atas.
 • Meningkatkan aliran darah ke seluruh tubuh dengan melonggarkan otot-otot dan saluran darah.
 • Mencegah penyakit jantung dan kegagalan.
 • Bertindak sebagai pencernaan.
 • Meringankan kekejangan perut dan sakit.
 • Merawat ketakutan, kebimbangan, kemurungan, keletihan dan keletihan.
 • Melegakan migrain.
 • Meningkatkan pengeluaran susu ibu.
 • Menghalau serangga.
 • Merawat gigitan serangga.
 • Menyembuhkan insomnia.

Basil boleh dimakan dalam kuantiti yang lebih besar daripada beberapa herba berperisa kuat dan oleh itu mungkin mempunyai nilai pemakanan yang lebih tinggi.

Basil adalah sumber zat besi, kalsium, kalium dan Vitamin C, di mana kesemuanya adalah sangat memberi manfaat kepada kesihatan seseorang. Ia juga mengandungi jumlah yang lebih kecil daripada Vitamin A, magnesium dan mangan.

Google Sambut Malaysia Merdeka ke 58 Tahun


Selamat menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia Ke 58. Mr. Google pun sambut hari merdeka, Lihat lah google nya... ada bendera Malaysia dan Identiti Malaysia Tea Tarik ...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang