Nuffnang

Monday, 27 July 2015

TanamSendiri.com -- Grow Your Own: Daun Mulberry Dan Sup Ayam

TanamSendiri.com -- Grow Your Own: Daun Mulberry Dan Sup Ayam: Dua hari lepas, saya kerat pokok mulberry untuk dapatkan keratan kerana ada pesanan keratan untuk disemai.  Daun dikumpul untuk dikompos.  S...

Ketuhar gelombang mikro dan Bahayanya

Ketuhar Gelombang Mikro ( Microwave )


Mengapa orang bimbang tentang radiasi gelombang mikro?

Ketuhar gelombang mikro yang digunakan setiap hari di restoran, kafeteria, ruang istirehat, dapur, bar snek, dan rumah-rumah. Sesetengah pengguna ketuhar gelombang mikro boleh mengambil berat tentang bahaya kesihatan yang berpotensi daripada pendedahan kepada kebocoran radiasi gelombang mikro. Anda boleh membantu untuk menjaga anda terdedah kepada tenaga gelombang mikro sekurang-kurangnya dengan menjaga ketuhar gelombang mikro anda dalam keadaan yang baik.


Bagaimana ketuhar gelombang mikro berfungsi?

Di dalam ketuhar gelombang mikro, makanan dimasak dengan mendedahkan kepada radiasi gelombang mikro. Ketuhar gelombang mikro adalah satu bentuk frekuensi radio (RF) tenaga elektromagnet. Apabila tenaga ini bersentuhan dengan makanan, tenaga yang diserap menyebabkan molekul air dalam makanan untuk berputar. Gerakan ini menyebabkan geseran antara molekul dan menghasilkan peningkatan pesat dalam suhu. Tenaga gelombang mikro yang dihasilkan oleh magnetron itu dipindahkan ke rongga ketuhar melalui seksyen pandu gelombang (2450 MHz (megahertz) bagi kebanyakan ketuhar konvensional). A kacau mod merebak tenaga gelombang mikro yang lebih kurang sama rata di seluruh ketuhar.

Microwave oven

ketuhar gelombang mikro
Sebagai Kesihatan Kanada menyatakan, "Ketuhar gelombang mikro tidak boleh dikelirukan dengan sinar-X atau lain-lain bentuk sengit tenaga. ketuhar gelombang mikro yang dihasilkan oleh microwave oven tidak menyebabkan makanan atau ketuhar itu sendiri untuk menjadi radioaktif".


Ketuhar gelombang mikro boleh bocor radiasi?

Kesihatan Kanada menyatakan bahawa "beberapa tenaga gelombang mikro mungkin keluar dari ketuhar anda semasa anda menggunakannya, tetapi ini akan menimbulkan risiko kesihatan yang tidak diketahui, selagi ketuhar itu diselenggara dengan baik." Meterai pintu lama atau rosak adalah sebab-sebab yang paling biasa kebocoran radiasi gelombang mikro. Penyalahgunaan Mekanikal, satu pengumpulan kotoran, atau haus dan lusuh daripada penggunaan berterusan boleh menyebabkan meterai pintu menjadi kurang berkesan.


Bagaimanakah sinaran yang diukur di luar gelombang mikro?

Radiasi gelombang mikro diukur sebagai 'ketumpatan kuasa' dalam unit milliwatts per sentimeter persegi (mW / cm2) yang pada dasarnya adalah kadar tenaga yang terdapat dalam satu sentimeter persegi. Peralatan khas yang diperlukan untuk mengesan dan mengukur kebocoran.


Apakah yang akan berlaku kepada orang-orang yang menggunakan perentak jantung ketika mereka berhampiran ketuhar gelombang mikro?

Sebagai Kesihatan Kanada menyatakan:. "Sesetengah model awal perentak jantung adalah mendapat gangguan dari ketuhar gelombang mikro Penambahbaikan dalam melindungi dan penapisan perentak moden dan pengurangan tahap kebocoran dari ketuhar gelombang mikro yang lebih baru telah dikurangkan atau dihapuskan kebimbangan ini Kebanyakan model hari ini. tidak terjejas berada dekat dengan ketuhar gelombang mikro, selama kebocoran itu adalah dalam had yang ditetapkan oleh peraturan. Sesiapa kesihatan Kanada dengan perentak jantung yang mendapat ketidakselesaan pening atau pengalaman sekitar ketuhar gelombang mikro patut menghindarinya ketuhar dengan segera dan berunding dengan penjagaan kesihatan profesional. "


Apakah antara langkah-langkah keselamatan umum untuk ketuhar gelombang mikro?
Tips keselamatan untuk operasi ketuhar gelombang mikro:

 • Ikut arahan pengilang untuk prosedur operasi dan langkah-langkah keselamatan. Sebarang salah guna oven boleh menyebabkan kecederaan peribadi.
 • Seperti yang dinyatakan di atas, orang yang menggunakan perentak jantung moden tidak mengalami kesukaran apabila berhampiran ketuhar gelombang mikro yang dalam keadaan yang baik. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai masalah atau gejala notis (contohnya, pening atau rasa tidak selesa), beralih daripada gelombang mikro dengan segera dan berunding dengan doktor anda.
 • Semak untuk melihat bahawa meterai pintu dan permukaan bahagian dalam pintu dan rongga ketuhar bersih selepas setiap kali digunakan.
 • Membaiki atau menggantikan mana-mana gelombang mikro yang tidak dalam keadaan yang baik.
 • Pembaikan hanya boleh dilakukan oleh pegawai perkhidmatan yang layak.
 • Jangan gunakan gelombang mikro jika pintu tidak ditutup (contohnya, bengkok, meleding atau rosak dalam apa cara sekalipun).
 • Jangan melumpuhkan atau oleh-lulus mana-mana kunci keselamatan.
 • Jangan masukkan objek melalui lubang atau sekitar meterai pintu.

Tips keselamatan untuk penyelenggaraan ketuhar gelombang mikro termasuk:

 • Berhati-hati untuk memastikan tiada kerosakan berlaku kepada sebahagian daripada membuat hubungan oven dengan pintu atau pintu anjing laut.
 • Pembaikan hanya boleh dilakukan oleh pegawai perkhidmatan yang layak.
 • Jangan oleh-lulus saling kunci pintu.

Tips keselamatan untuk pembaikan dan pengujian ketuhar gelombang mikro dan komponen mereka termasuk:
 • Hanya kakitangan perkhidmatan yang berkelayakan harus cuba pembaikan dan / atau pengujian ketuhar gelombang mikro dan komponen mereka.
 • Kakitangan perkhidmatan perlu sedar risiko yang berkaitan dengan pendedahan kepada tenaga gelombang mikro apabila melakukan ujian atau pembaikan.
Pastikan pelarasan voltan digunakan, penggantian komponen penjanaan kuasa gelombang mikro, merungkai komponen ketuhar, dan refitting dari pandu gelombang yang dilakukan oleh orang-orang yang dilatih khusus untuk tugas-tugas tersebut. Jangan menguji komponen kuasa gelombang mikro menjana tanpa beban yang sesuai berhubung dengan output. Kuasa yang dijana tidak harus dibenarkan untuk memancarkan bebas ke kawasan yang diduduki.

Adakah terdapat mana-mana standard yang berkenaan dengan ketuhar gelombang mikro?

Kesihatan Kanada menubuhkan Radiasi Pemancar Peranti Peraturan, di bawah Akta Radiasi Pemancar Peranti untuk "mengawal reka bentuk, pembinaan dan fungsi ketuhar gelombang mikro yang dijual, disewa atau diimport ke Kanada."

Bahagian III (Microwave Oven) daripada Sinaran Emitting Peranti Peraturan-Peraturan (CRC, C. 1370) menetapkan had berikut untuk kebocoran sinaran pada 5 cm dari permukaan ketuhar gelombang mikro:


 • 1.0 mW / cm2 dengan beban ujian
 • 5.0 mW / cm2 tanpa beban ujian


Maklumat mengenai peralatan untuk mengukur kebocoran ketuhar gelombang mikro boleh didapati dari pembekal dan pengeluar instrumen tersebut. Sinaran Emitting Peranti Peraturan memerlukan alat pengukur mestilah mampu mengukur kepadatan kuasa 1.0 mW / cm2 dengan ketepatan ± 2dB atau yang lebih baik dan mempunyai petunjuk dengan masa tindak balas tidak lebih besar daripada 3 saat.

Orang yang terdedah kepada radiasi gelombang mikro atau frekuensi radio juga mungkin ingin berunding Kesihatan Kanada Keselamatan Kod 6: Garis Panduan Radiofrequency Pendedahan Kesihatan Kanada

Kesihatan Kanada menyatakan:. "Had yang dinyatakan dalam garis panduan ini adalah berdasarkan kepada kajian semula berterusan kajian sains pada kesan kesihatan tenaga RF Menggunakan data daripada kajian ini, Kesihatan Kanada menetapkan had pendedahan awam untuk termasuk margin keselamatan konservatif antara had pendedahan dan had yang sebenar untuk kesan kesihatan yang berpotensi yang buruk. "

Mulberry - Bahagian 3

Cara penanaman Mulberry


potong keratan batang yang telah tua (berwarna coklat) lebih kurang 5-6 inci (pastikan mata tunas tidak rosak) 

kemudian tusukkan serong (tegak pun boleh,ikut suka) ke dalam tanah /tapak semaian/polibag/pasu. (boleh juga gunakan penggalak akar jika ada duit lebih). 

Kemudian pastikan pada peringkat permulaan perlu disiram atau mesti kena air sentiasa bagi mempercepatkan proses percambahan/pembentukan tunas (mengambil masa 3-5 hari untuk bercambah bergantung penjagaan). 

Dah besar tak perlu siram lagi cukup air hujan je. Boleh juga guna apa-apa baja organik yang murah2 . 

Pokok Ini mulai berbuah dalam umur 3-4 minggu syarat mesti trim daunnya. pokok yang berusia 1 tahun dan telah berbuah lebat, tingginya sekarang telah mencecah lebih kurang rumah satu tingkat. 


Tips : Kalau ingin berbuah cepat dan lebat pastikan daun mesti di trim selalu dan baja yang cukup.

Pokok mulberi dikatakan banyak kegunaan dan khasiatnya. Bukan setakat buahnya boleh dimakan segar, malahan pucuknya juga boleh dibuat sayur.

Selain itu daunnya boleh dikeringkan untuk dibuat teh. Kulit batang dan akarnya juga dikatakan mempunyai khasiat tersendiri bagi merawat dan mencegah penyakit tertentu.

Berikut adalah antara tips penanaman dan penjagaan pokok mulberi:

Cara yang paling mudah untuk menanam pokok mulberi adalah daripada keratan batangnya.

Seeloknya keratan mulberi terus disemai sebaik sahaja di potong daripada pokok induknya. Ini kerana keratan batang mulberi mudah kering dan rosak sekiranya dibiarkan terlalu lama.

Pangkal batang mulberi boleh disalut dengan serbuk penggalak akar dan buatkan lubang sedalam 3 cm dan letakkan batang seterusnya timbuskan lubang dengan Tanah.

Letakkan pasu semaian di tempat redup. Setelah keluar tunas dan daun barulah dialihkan ke tempat panas.

Pokok mulberi perlukan cahaya matahari penuh untuk membesar dan berbuah.


PENANAMAN

Pokok Mulberi tumbuh dengan begitu cepat walaupun ianya ditanam hanya menggunakan anak benih atau keratan batang.

Namun selepas ia mengalami pertumbuhan pantas pada peringkat mula tanam, pertumbuhan pokok Mulberi biasanya akan mula menjadi lambat (ambil masa antara 8-10 bulan untuk matang).

Tinggi pokok Mulberi biasanya antara 5-6 kaki.

Jarak penanaman pokok Mulberi boleh dibuat antara 6 kaki x 6 kaki atau 8 kaki x 8 kaki.PENJAGAAN

Pemangkasan dibuat setiap 3-4 bulan sekali (seperti prunning pokok bunga raya) untuk galakkan pengeluaran pucuk (biasanya setiap batang akan hasilkan 8-10 pucuk selepas memangkas)

Pembajaan pokok boleh dilakukan sebulan sekali pada tahun pertama dengan menggunakan baja NPK 15:15:15 TE dan untuk tahun kedua, pembajaan yang sama boleh dilakukan setiap 2-3 bulan/sekali. boleh juga guna bahan tinja/kompos untuk tujuan tingkatkan kesuburan tanah.

pokok mulberi jarang kena penyakit.


Sambungan

Mulberry Bahagian 1
Mulberry Bahagian 2

Mulberry - Bahagian 2

Khasiat buah Mulberry ialah :

1. Pokok Mulberry adalah makanan utama ulat sutera terutama daunnya. Maka disebabkan itulah jika di Malaysia, daun pokok Mulberry dikenali sebagai daun ulat sutera atau besaram.

2. Buah Mulberry mengandungi asid sitrik, gula dan vitamin C. Daun Mulberry pula mengandungi adenin, amilas, asid suksinik, karotena dan kolin. Biji Mulberry mengandungi ureas.

3. Kulit akar pokok mulberi mengandungi beta-amirin, minyak meruap, resinotanol dan sitosterol.

4. Bagi masyarakat di negara China, selain buahnya boleh dimakan segar atau dibuat jem, terdapat juga kegunaan lain. Secara tradisionalnya, buah Mulberry telah digunakan sebagai agen ubatan bagi memberi khasiat kepada yin dan darah, memberi kebaikan kepada buah pinggang dan merawat masalah lemah, keletihan, anemia dan masalah rambut beruban.

5. Buah Mulberry turut digunakan untuk merawat masalah ketidak-bolehan mengawal keluarnya air kencing, pening dan masalah sembelit warga tua.

6. Buah yang telah dikeringkan juga boleh dijadikan sebagai pengganti raisin.

7. Buah Mulberry juga dikatakan mampu memberi khasiat dan merangsang penghasilan cecair badan. Mereka yang mengalami masalah kekurangan cecair, mulut mereka anak kering dan lidah terasa panas. Elok juga mereka makan buah ini bagi memberi khasiat dan menambahkan cecair badan.

8. Buah mulberi ini juga sesuai kepada mereka yang mempunyai masalah mata kering akibat keletihan mata dan akibat bekerja dengan cara mengambil jus mulberi .

9. Buah mulberi juga mengandungi unsur-unsur khasiat seperti mineral dan vitamin. Dikatakan dengan memakan buah Mulberry, mampu membantu menyembuhkan penyakit kronik pada saluran pencernaan, merangsang rembesan cecair gastrik, menguatkan kebolehan bagi mencerna dan menyerap, memperbaiki selera makan dan membuang kembung perut dan sembelit.

10. Wanita yang mengalami simptom-simptom seperti anemia, kepucatan, rasa , sukar untuk tidur dan jantung berdebar-debar dengan kerap terutamanya selepas melahirkan bayi, bolehlah mengambil jus mulberi dengan kerap bagi mengurangkan simptom-simptom tersebut. Ubat kebas tangan dan kaki.

11. Daun mulberi pula dikatakan boleh direbus dan digunakan sebagai ubat mencuci mata yang merah dan bengkak. Daun yang telah kering pula dikatakan boleh dicampur dengan air mendidih atau direbus. Air ini dikatakan boleh diminum untuk tujuan membersihkan tubuh badan, merangsang peluh, ubat batuk,demam panas dan selsema. Daun yang telah dipanaskan pula dikatakan boleh disapu minyak dan dijadikan sebagai ubat tampal pada luka yang parah.

12. Bagi mereka yang mengalami masalah gigitan atau sengatan serangga, daun yang telah ditumbuk lumat boleh dijadikan sebagai ubat tampal pada bekas gigitan atau sengatan serangga tersebut.

13. Jika mengalami masalah tangan atau kaki yang , bolehlah mengambil getah daripada daun atau ranting mulberi, kemudiannya gosokkan pada bahagian yang kebas.

14. Akar pokok boleh direbus dan dijadikan sebagai air minum bagi merawat asma, batuk, busung, melawaskan pembuangan air kecil dan radang. Air rebusan kulit pokok mulberi pula dikatakan boleh diminum untuk merawat sistem pernafasan, asma, batuk, bronchitis, busung, menyingkirkan kahak dan hingus, tekanan darah tinggi, kebas tangan atau kaki.

15. Ranting kering pokok mulberi pula dikatakan boleh direbus dan dijadikan sebagai air minum bagi merawat demam panas dan mengatasi rasa sakit.

Sambungan

Mulberry Bahagian 1
Mulberry Bahagian 3

Mulberry - Bahagian 1

Pengenalan Kepada Mulberry
Mulberry adalah sejenis buah yang rupanya seakan blackberry. Namun Mulberry ini dikatakan mempunyai beberapa khasiat dan sering digunakan untuk mengubati pelbagai jenis penyakit.

Buah Mulberry mengandungi asid sitrik, gula dan vitamin C. Daun Mulberry pula mengandungi adenin, amilas, asid suksinik, karotena dan kolin. Biji Mulberry mengandungi ureas. Manakala kulit akar pokok mulberi mengandungi beta-amirin, minyak meruap, resinotanol dan sitosterol.

Buah Mulberry juga mengandungi unsur-unsur khasiat seperti mineral dan vitamin. Dikatakan dengan memakan buah Mulberry, mampu membantu menyembuhkan penyakit kronik pada saluran pencernaan, merangsang rembesan cecair gastrik, menguatkan kebolehan bagi mencerna dan menyerap, memperbaiki selera makan dan membuang kembung perut dan sembelit.

Buah Mulberry boleh dimakan segar atau dibuat jem. Ianya baik untuk pengaliran darah, elok untuk buah pinggang dan merawat masalah lemah, keletihan, anemia dan masalah rambut beruban. Malah jus Mulberry dikatakan bagus untuk merawat masalah sembelit dan pening.

Daun Mulberi pula boleh dikeringkan dan dijadikan teh yang juga mempunyai beberapa khasiat untuk mengubati batuk, selsema dan demam panas. Juga elok untuk merawat penyakit darah tinggi dan kencing manis. 


Tanaman dengan daun penghasil klorofil ini awalnya dikenal sebagai makanan istimewa ulat sutra, jika tidak makan daun ini ulat sutra tidak menghasilkan sutra yang baik. oleh karena itu, banyak petani yang membudidayakan tanaman ini. Mulberry adalah jenis tanaman yang tumbuh dengan sinar matahari sehingga tanaman ini dapat tumbuh pada ketinggian lebih dari 100m dari permukaan laut. Mulberry memiliki sebutan nama yang berbeda di tiap negara seperti di Indonesia tanaman ini dikenal dengan sebutan Murbei atau arbei, di inggris disebut Mulberry dan di Cina dikenal dengan nama Sangye.

Menurut ahli kimia, daun murbei mengandung beberapa ekstrak kimia untuk tubuh seperti ecdysterone, inokosterone, lupeol, betasitosterol, rutin, moracetin, isoquersetin, scopoletin, scopolin, alfa, betahexenal, cis beta hexenol, cis lamda hexenol, benzaidehide, eugenol, lanaloolbenzyl alcohol, butylamine, acetone, trigonelline, cholin, adenine, copper, zinc, vitamin (a, b1, c dan karoten) dan asam amino, clorogenik, fumarat, folat, dan asam formyltetrahydrofolik, mioinositol dan phytoestrogren.

Sambungan

Mulberry Bahagian 2
Mulberry Bahagian 3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang