Nuffnang

Thursday, 30 July 2015

‘Sama tapi belum pasti’

Pulau Reunion (Madagascar): Selepas lebih setahun hilang, pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 mungkin ditemui apabila satu objek dipercayai serpihan sayap daripada bahagian pesawat ditemui hanyut berhampiran pantai Pulau Reunion yang terletak di Lautan Hindi, semalam.

Daily Mail melaporkan, serpihan sepanjang dua meter itu ditemui penduduk yang membersihkan pantai berkenaan.

Seorang saksi berkata, ia dilitupi cengkerang, menunjukkan ia sudah berada dalam air untuk sekian lama.

Pakar keselamatan penerbangan, Xavier Tytelman berkata, tidak boleh dinafikan serpihan itu daripada pesawat MAS MH370 yang hilang pada 8 Mac 2014.

Katanya, berdasarkan gambar serpihan berkenaan, ia ada persamaan dengan #B777 'flaperon' merujuk kepada Boeing 777, jenis pesawat yang hilang itu.

Sementara itu, Pegawai Tentera Perancis, Christian Retournat berkata, serpihan itu kelihatan seperti sebahagian daripada sayap pesawat dan dibawa ke pulau Reunion pagi semalam (waktu tempatan)

“Terlalu awal untuk mengesahkan ia milik MH370 atau tidak. Kita baru menemui serpihan itu pagi tadi,” katanya.

Telegraph.co.uk pula melaporkan, Tytelman percaya serpihan itu dari pesawat MH370.

Bekas juruterbang yang kini bertugas sebagai pakar keselamatan udara berkata, dia dihubungi oleh seorang penduduk pulau berkenaan dan menghantar gambar serpihan itu kepadanya.

“Saya sudah mengkaji beratus-ratus gambar dan berbincang dengan rakan sekerja.

“Kami yakin ia menyerupai bahagian sayap Boeing 777 - pesawat yang sama dengan MH370.

Polis di Reunion yang memeriksa serpihan itu berkata ia kelihatan sudah berada di dalam air lebih kurang setahun, menambah lagi keyakinan ia dari MH370.

“Kami tak boleh pastikannya, tapi kami fikir ada peluang (ia dari pesawat MH370),” katanya.

Berita mengenai penemuan itu sudah tersebar di laman sosial dan ramai beranggapan serpihan itu adalah bahagian pesawat MH370.

Sehingga kini masih tiada sebarang pengesahan bahawa serpihan itu benar-benar dari pesawat MH370.

Serpihan itu sudah diambil pihak berkuasa tempatan untuk dianalisis.

Pesawat yang membawa 239 penumpang itu hilang ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada 24 Mac 2014 mengumumkan pesawat itu berakhir di Lautan Hindi.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/66962#sthash.rngfrwkH.dpuf

Adakah ini bangkai pesawat MH370?

Satu serpihan pesawat yang mempunyai persamaan dengan pesawat Malaysia Airlines penerbangan MH370 dijumpai di Pulau La Reunion dekat Magadascar di Lautan Hindi.


Penemuan itu mencetuskan persoalan ia mungkin pesawat yang dilaporkan hilang di perairan Malaysia pada Mac tahun lalu.

Seorang pakar bidang keselamatan penerbangan, Xavier Tytelman, percaya ia mungkin serpihan pesawat MH370 berdasarkan bentuk serpihan berkenaan yang sama dengan pesawat MH370, Boeing 777.

Serpihan sepanjang dua meter itu yang kelihatan seperti bahagian sayap dijumpai penduduk tempatan ketika kerja-kerja pembersihan pantai dijalankan dan mempunyai nombor kod.

“Kod berkenaan bukan bukan nombor plat pendaftaran, juga bukan nombor siri, bagaimanapun nombor rujukan itu akan memudahkan ia dikenalpasti,

“Dalam beberapa hari, kita akan mendapatkan jawapannya,” katanya seperti dipetik agensi berita AFP.

Nombor yang tertera pada serpihan itu; BB670.

Laporan penemuan serpihan tersebut jadi perbualan hangat di media sosial dan #MH370 trending di Malaysia.Sementara itu The Telegraph melaporkan polis di Pulau Reunion yang membuat pemeriksaan awal terhadap serpihan itu berkata ia mungkin telah berada di dalam air kira-kira setahun, bermakna ia mungkin merujuk kepada MH370.

“Kami tidak dapat pastikan tetapi kami fikir mungkin ia merujuk kepada pesawat berkenaan,” katanya.

Pegawai pengangkutan udara Perancis juga dilaporkan telah membuka kertas siasatan bagi menyiasat dari mana datangnya serpihan berkenaan.


Satu serpihan pesawat yang mempunyai persamaan dengan pesawat Malaysia Airlines penerbangan MH370 dijumpai di Pulau La Reunion dekat Magadascar di Lautan Hindi.


Sejak dilaporkan terputus hubungan pada Mac tahun lalu, pasukan pencari dan penyelamat tidak menjumpai serpihan pesawat MH370, kejadian yang dianggap misteri dalam sejarah penerbangan.

Kehilangan pesawat berkenaan membingungkan penyiasat dan menyebabkan ahli keluarga serta waris masih tercari-cari jawapan.

Kerajaan Malaysia kemudiannya mengistiharkan kesemua 298 penumpang dan anak kapal yang berada didalam pesawat berkenaan telah terkorban.

Banyak teori muncul mengenai pesawat itu antaranya ia telah mendarat di Diego Garcia atau ‘konspirasi Agensi Perisikan Pusat (CIA) serta ada pihak yang menyembunyikan sesuatu.

Bagaimanapun, Tytelman percaya lokasi di Lautan Hindi adalah lebih logik bagi serpihan pesawat itu dihanyutkan.

Namun jika benar ia adalah serpihan pesawat MH370, lokasi ia ditemui berhampiran pantai Magadascar jauh tersasar daripada lokasi terakhir ia dikesan, perairan Vietnam kira-kira 3,800 batu. 


Hampir pasti milik Boeing 777

London: Pakar berpendapat serpihan pesawat yang ditemui di Pulau Reunion ialah komponen pada sayap Boeing 777 dikenali sebagai ‘flaperon’ gabungan ‘flap’ dan ‘aileron’ yang terletak pada sayap pesawat.

Menurut laporan Guardian, ‘flap’ membolehkan pesawat terbang pada kelajuan rendah serta menambah seretan yang biasanya terangkat ketika penerbangan. Ia terletak di belakang sayap membolehkan berlepas atau mendarat pada jarak pendek.

‘Aileron’ juga berada di belakang sayap berfungsi membantu pesawat ke kiri atau kanan.

Setakat ini pakar dan penyiasat hanya bergantung pada gambar serpihan yang ditemui di pulau itu untuk membuat kesimpulan.

Banyak spekulasi boleh ditemui di Internet, terutama blog penerbangan yang cuba membandingkan persamaan serpihan ditemui dengan komponen pada pesawat Boeing 777.

Bandingkan serpihan yang ditemui semalam (gambar A) dengan ‘flaperon’ di kilang Boeing (gambar B) yang disiarkan dalam forum perbincangan airliners.net.

Satu lagi petunjuk ialah nombor pada serpihan berkenaan iaitu ‘BB670’. Tidak dapat dipastikan di mana nombor berkenaan ada pada serpihan yang ditemui namun menurut bekas penyiasat Biro Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan Amerika Syarikat, Greg Feith, setiap komponen pesawat mempunyai tag data. Pada Boeing 777 ialah seperti gambar C.

Dalam Aircraft Maintenance Manual (Manual Penyelenggaraan Pesawat) Boeing, 670 merujuk kepada zon nombor bahagian sayap kanan, termasuk ‘flaperon’.

Bagaimanapun, mekanik dari syarikat penerbangan di Réunion, Air Austral, berkata wartawan tempatan meneliti serpihan itu bersama pegawai tentera Perancis mendakwa nombor pada komponen itu ialah 657-BB, berbeza dengan nombor BB670 yang dinyatakan Timbalan Perdana Menteri Australia.

Sementara itu, Reuters melaporkan Timbalan Menteri Pengangkutan Malaysia, Datuk Abdul Aziz Kaprawi, berkata: “Setakat ini hampir pasti ‘flaperon’ itu milik pesawat Boeing 777. Ketua penyiasat kami memberitahu saya.”

Sejak Boeing 777 mula terbang 20 tahun lalu, empat nahas berlaku membabitkan pesawat berkenaan. Hanya MH370 disyaki terhempas di Lautan Hindi berhampiran serpihan itu ditemui.

Agensi penyiasat nahas pesawat Perancis, BEA, menyatakan ia akan bekerjasama dengan pasukan Malaysia dan Australia memeriksa serpihan itu. Australia yang mengetuai gerakan mencari di Lautan Hindi menyatakan siasatan serpihan itu akan diketuai pasukan Perancis dan Malaysia.

Menurut Reuters, Feith berkata, sumbernya di Boeing memberitahunya serpihan itu adalah milik pesawat 777 tetapi tidak dapat dapat dipastikan sama ada milik MH370 atau tidak.

“Namun tiada pesawat Boeing 777 hilang atau terhempas di kawasan itu,” kata Feith.

Pakar lautan berpendapat pertukaran arah arus di selatan Lautan Hindi mungkin menghanyutkan serpihan dari MH370 ribuan kilometer dari lokasi pesawat berkenaan disyaki terhempas.

Pakar laut di Universiti New South Wales di Sydney, Robin Robertson, berkata masa dan lokasi serpihan itu ditemui membuatkan ia berkemungkinan besar milik MH370 berdasarkan keadaan arus Lautan Hindi. - Agensi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang