Nuffnang

Wednesday, 26 August 2015

TWIN OTTER MASWINGS TERBABAS DARI LANDASANTERBABAS: Keadaan pesawat Twin Otter milik MASwings yang terbabas sejurus mendarat di Lapangan Terbang Mukah. — Gambar ihsan Jabatan Bomba dan Penyelamat

MUKAH: Hujan lebat dan landasan licin dipercayai menyebabkan sebuah pesawat penumpang milik MASwings terbabas dari landasan ketika mendarat di Lapangan Terbang Mukah semalam.

Pada kira-kira jam 2.10 petang pesawat Twin Otter itu dikatakan baharu mendarat dan membawa 10 orang termasuk juruterbang dalam penerbangan dari Miri ke Mukah.

Semua penumpang dan anak kapal selamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan.

Sejurus menerima panggilan, sepasukan anggota Balai Bomba dan Penyelamat Mukah diketuai Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Mukah Penolong Penguasa Bomba Alimat Sam bergegas ke lokasi.

Menurut sumber bomba, hujan lebat menyebabkan landasan kapal terbang licin sebelum tergelincir sebelum terbabas atas rumput.

Pihak bomba melakukan pemantauan bagi memastikan keadaan di tempat kejadian selamat.

Seorang penumpang dikatakan akan menaiki pesawat tersebut terbang ke Kuching dari Mukah berkata, usaha menarik pesawat ke landasan semula mengambil masa agak lama.

Beliau agak gementar melihat insiden itu berkata penerbangannya ke Kuching sepatutnya berlepas pada jam 2.20 petang.

Sementara itu, sebelum insiden pesawat terbabas itu tersebar di media sosial dalam kalangan orang ramai di bandar Mukah beberapa foto pusaran angin di kawasan pesisir pantai.

Foto yang dimuat naik di Facebook turut menunjuk awan tebal sebagai latar belakang pusaran angin itu.

Tiada sebarang insiden berhubung kejadian itu dilapor berlaku.

'Ini keputusan saya'

Kuala Lumpur: Penyanyi Stacy, 25, menegaskan dia memeluk Islam bukan semata-mata untuk berkahwin dengan kekasihnya Akim, tetapi atas pilihan sendiri.

Stacy berkata, dia gembira dengan keputusan itu dan semalam adalah hari seperti meraikan dirinya sebagai saudara baru.

"Alhamdulillah, saya gembira di atas keputusan ini. Ini keputusan saya dan tidak ada kena-mengana langsung dengan Akim seperti yang disebarkan,” katanya dalam sidang media di Astro, Bukit Jalil, di sini, hari ini.

Stacy memeluk Islam di Pejabat Agama Islam Johor Bahru kira-kira jam 10 pagi semalam disaksikan ibu bapanya.

Stacy atau nama sebenarnya Stacy Angie Anam memilih nama Ummu Shaikhah Stacy Anam sebagai nama Islamnya.

"Saya menangis kerana gembira dan bangga kerana mendapat sokongan dan restu ibu bapa. Lebih kurang 10 kali saya mengulangi lafaz kalimah syahadah," katanya.

Dalam pada itu, Stacy turut kesal dengan tindakan pihak yang menyebarkan gambar dan video ketika dia melafaz kalimah syahadah.

“Namun, saya maafkannya kerana itulah yang diajar sebagai orang Islam.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang