Nuffnang

Friday, 25 September 2015

Malu dan Bangga (Kisah Racun Organic dan Baja AB)

Hari ini aku malu dan bangga juga dengan pakar penjual racun kat kuching ni. 

Hari ini aku ke pasar jalan gamber kuching nak cari peralatan, baja dan racun serangga.

Aku singgah satu kedai yang penuh dengan biji benih dan racun-racun berasaskan kimia kat kedai nie. 

Masih kat depan pintu masuk, taukey berbadan sasa ala-ala gengster dalam cerita tanya..

Pekedai : Ya mau cari apa.
Aku : ermm.. saya mau cari racun organic
Pekedai : hahahahaha mana ada racun organic. belum ada lagi racun seperti itu dijual masa ini.
Aku : oooo ok

aku dengan perasaan malu aku beredar dari kedai itu dan satu aku merasa bangga sebab aku tahu racun organic tu memang ada jual. cuma taukey tu tak update ilmu racun yang telah wujud sekarang. suka hati gelak aku jer ,... tak apa lepas nie aku nak buat you malu lepas nie..

aku terjumpa lagi kedai jual baja kat sebelah kedai tadi. yang ini juga lucu.tetiba aku nak beli baja AB untuk tanaman hidroponic. dengan selamba aku tanya ada tak baja AB untuk tanaman secara hidroponic.

minah ni pun satu.. hahahahah giliran aku pulak nak tergelak. Dia dengan selamba cakap ada. aku minta dia tunjuk mana. dalam hati aku ini bukan baja AB ini baja yang dicairkan menggunakan air. 

Aku cuba pulak tanya, macam mana nak guna..minah tu explain larutkan dalam air kemudian spary ke daun. hahahahahaha aku nak tergelak pulak... ni pun satu baja hidroponic AB tu pun tak tau.. apa punya tak update ilmu pertanian. 

aku yang bodoh ini pun banyak membaca .. lepas ni aku kena order jerlah secara Online. ada pasar pun reti nak explain. banyak kedai sekadar nak menjual dan tak reti nak guna.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang