Nuffnang

Tuesday, 11 November 2014

Dadah baru jenis yang resistan gonore PCB ditemui di Australia

Strain baru penyakit kelamin (STD) gonorea yang tahan kepada pelbagai antibiotik telah dikenal pasti di Australia.

Dikenal di kalangan ahli-ahli sains sebagai A8806, ketegangan itu ditemukan akhir tahun lalu pada seorang wanita Eropah yang sedang dalam perjalanan di Australia. Selepas dia melakukan hubungan seks dengan pasangan baru, beliau mendapati dia mempunyai keputihan luar biasa seminggu kemudian, dan didiagnosis dengan PCB.

Ahli-ahli sains yang menganalisis bakteria yang dijangkiti mendapati bahwa ia adalah tahan tiga antibiotik: penisilin, ciprofloxacin dan ceftriaxone. Sebaliknya, doktor harus memperlakukannya dengan koktail ceftriaxone dan antibiotik lain sebelum dia telah dibersihkan daripada penyakit ini dua bulan kemudian.

Para ahli memperingatkan kajian ini mencadangkan bahawa ceftriaxone tidak lama lagi mungkin tidak lagi ia adalah rawatan berkesan untuk gonore.

PhotographerREX / CDC / phanie: Sebuah mikrograf elektron bagi Gonorrhea. © PhotographerREX / CDC / phanie Sebuah mikrograf elektron bagi Gonorrhea.

Gonorrhoea disebabkan oleh bakteria Neisseria gonorrhoeae, dan boleh disebarkan melalui hubungan seks yang tidak dilindungi, termasuk lisan. Sementara beberapa orang menunjukkan tanda-tanda seperti pelepasan kuning atau hijau dari zakar atau faraj, 1 dalam 10 orang dan hampir separuh daripada wanita yang dijangkiti tidak menunjukkan sebarang tanda mempunyai penyakit.

Untuk sekitar tiga puluh tahun, strain gonorrhea telah menjadi lebih tahan terhadap ubat antibiotik, bermakna pesakit ditinggalkan dengan pilihan yang lebih sedikit dan lebih sedikit

Baca lebih lanjut: Apabila anda perlu memberitahu seseorang yang anda mempunyai STI?

PCB dating laman web didenda $ 16.5m dalam kes privasi

Kepik harlequin Cannibal kini mengancam spesies asli dengan PMS

Para penyelidik kini bimbang bahawa mereka tidak tahu bagaimana umum A8806 adalah, dan sama ada ia telah merebak ke negara-negara lain di dunia, David Whiley, penyakit berjangkit penyelidik di Institut Penyelidikan Perubatan Kanak-kanak Queensland di Brisbane yang bekerja dengan pengembara Eropah.

"Berbanding dengan negara lain di dunia, Australia mempunyai pengawasan gonorea sangat baik, dan ini mungkin [a] untuk kita benar-benar mencari jenis virus ini di sini," Whiley, yang mengarang laporan itu dengan rakan-rakannya, memberitahu Sains Live.

"Kebimbangan utama kami adalah bahawa ia adalah sangat mungkin bahawa tekanan ini menyebar dalam populasi luar Australia tetapi tidak dikesan."

Laporan yang diterbitkan dalam 'New England Journal of Medicine' juga mendedahkan bahawa A8806 mempunyai beberapa tumpang tindih genetik dengan H041, satu lagi jenis yang resistan ubat-gonore yang ditemui pada seorang pekerja seks di Jepun 2009.

Menangani kejayaan menyusut ceftriaxone, Whiley menambah: "Sejarah perlawanan gonorea memberitahu bahawa sebaik sahaja tanda-tanda awal penentangan terhadap antibiotik mulai muncul, maka ia adalah umumnya tidak terlalu lama sebelum strain tahan tersebut menjadi luas."

Tetapi beliau menambah bahawa sementara A8806 boleh tahan terhadap dos tertentu antibiotik, ubat-ubatan masih boleh bekerja untuk orang yang terkena tekanan. Namun, ubat adalah "mungkin" menjadi tahan terhadap dadah dalam beberapa kes.

Omega-3 boleh membantu perokok berhenti merokok: kajian

Dengan mengambil suplemen omega-3 mengurangkan keinginan nikotin dan bilangan rokok yang dihisap setiap hari, menurut pertama-of-seumpamanya kajian yang dijalankan di University of Haifa.

"Bahan-bahan dan ubat-ubatan yang digunakan pada masa ini untuk membantu orang ramai mengurangkan dan berhenti merokok tidak begitu berkesan dan menyebabkan kesan buruk yang tidak mudah untuk mengatasi," kata penulis kajian Dr Sharon Rabinovitz Shenkar, ketua program ketagihan di Universiti Haifa ini sekolah jabatan kriminologi dan makmal psychopharmacology di Bar-Ilan. "Hasil kajian ini menunjukkan bahawa omega-3, ialah suplemen pemakanan yang murah dan mudah didapati dengan hampir tiada kesan sampingan, mengurangkan merokok secara signifikan."

Merokok terkenal dalam komuniti saintifik untuk mengurangkan asid lemak di dalam otak, terutamanya omega-3.

Ini boleh membawa kepada kerosakan sel otak, menurut kajian itu, mengganggu penghantaran maklumat di kawasan otak yang berkaitan dengan kesenangan dan kepuasan, menurut kajian.

"Kajian awal telah membuktikan bahawa ketidakseimbangan dalam omega-3 juga berkaitan dengan kesihatan mental, kemurungan dan keupayaan untuk mengatasi tekanan dan tekanan," kata Dr Shenkar. "Tekanan dan tekanan, seterusnya, dikaitkan dengan keinginan untuk merokok. Ia juga dikenali bahawa tingkat stres dan ketegangan meningkat di antara orang-orang yang berhenti merokok. Di sebalik semua ini, hubungan antara semua faktor-faktor ini tidak pernah dikaji sehingga kini."

Dr Rabinovitz Shenkar bekerja dengan 48 peserta yang berusia 18 hingga 45 yang merokok sekurang-kurangnya 10 batang sehari dan purata 14 batang sehari. Rata-rata berusia 29 dan mereka semua mula merokok sebelum umur 18 tahun, yang bererti mereka telah masing-masing telah merokok selama rata-rata 11 tahun.

Mereka telah dibahagikan kepada dua kumpulan, satu daripadanya mengambil 2,710 mg asid lemak EPA sehari dan 2,040 mg asid lemak DHA setiap hari untuk sejumlah kira-kira lima kapsul omega-3 tambahan setiap hari, manakala lain diberi plasebo.

Selepas 30 hari, orang-orang yang telah mengambil suplemen omega-3 telah mengurangkan merokok mereka dengan dua batang rokok sehari, atau 11 peratus.

Yang penting, para peserta tidak diberitahu untuk berhenti merokok pada bila-bila masa semasa kajian.

Satu bulan selepas mereka berhenti mengambil makanan tambahan dan plasebo mereka, keinginan nikotin mereka tidak kembali kepada asas.

Penyelidikan ini diterbitkan dalam Journal of Psychopharmacology.

'Kesihatan' jus buah-buahan mempunyai tahap gula yang berbahaya, kajian menunjukkan

Jus buah-buahan yang dipasarkan kepada kanak-kanak sebagai sihat boleh mengandungi banyak gula seperti segelas Coca-Cola, menurut satu kajian baru.

Analisis lebih 200 jus, smoothie dan minuman buah-buahan oleh Tindakan kumpulan kesihatan di Gula mendedahkan lebih daripada satu perempat daripada minuman yang diuji mengandung sekurang-kurangnya sebanyak gula segelas Coca-Cola, dengan hingga enam sudu teh setiap kaca 250ml.

Penelitian yang dilakukan oleh kumpulan kempen itu mendapati pesalah yang paling teruk termasuk Dipilih oleh Anak Jus Tropika Dari Konsentrat, yang mengandungi 13 g gula setiap 100 ml, dan Tesco Kebaikan Slurper Apple & Pisang Buah Smoothie Snack Asda untuk kanak-kanak, yang mengandungi 16.1g gula per 100ml.

Kaji selidik itu melihat secara khusus pada jus yang bertujuan untuk kanak-kanak atau dipasarkan sebagai kotak makanan-friendly. "Ia merupakan satu skandal yang lengkap yang minuman ini dipasarkan kepada kanak-kanak dan ibu bapa seolah-olah mereka adalah 'sihat'; ini harus dihentikan, "kata Profesor Graham MacGregor, pengerusi Tindakan Gula.

"Kita perlu berhenti wabak obesiti kanak-kanak di Britain semakin meningkat di luar kawalan," kata Profesor MacGregor.

Ahli jantung Aseem Malhotra memberi amaran bahawa sebagai tambahan kepada kerosakan gigi, terdapat semakin banyak bukti saintifik bahawa pengambilan minuman manis biasa boleh dikaitkan dengan peningkatan risiko diabetes jenis 2 dan penyakit jantung. "Jus buah-buahan dan smoothie tidak harus menjadi sebahagian daripada diet yang seimbang yang sihat," katanya.

Tindakan ke atas Gula telah dipanggil untuk pengilang untuk mengurangkan jumlah gula mereka menambah produk mereka, dan bagi Kerajaan untuk menarik balik nasihatnya bahawa segelas kecil jus buah-buahan tanpa gula boleh mengira ke arah cadangan buah dan sayuran.

PA: Menurut satu kajian baru, jus buah-buahan yang dipasarkan kepada kanak-kanak sebagai sihat boleh mengandungi banyak gula seperti segelas Coca-Cola © PA Menurut satu kajian baru, jus buah-buahan yang dipasarkan kepada kanak-kanak sebagai sihat boleh mengandungi banyak gula seperti segelas Coca-Cola

Tetapi British Lembut Persatuan Minuman berpendapat penggunaan jus buah-buahan di UK disamakan dengan rata-rata hanya 45ml sehari seorang - menyumbang hanya satu peratus daripada kalori dalam makanan British purata.

"Jus buah-buahan adalah sumbangan yang berguna ke arah-a-hari lima kami," kata Ketua pakar pemakanan Kesihatan Awam England Alison Tedstone. Tetapi ia disyorkan hanya 150ml sehari.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang