Nuffnang

Wednesday, 2 September 2015

Pucuk Manis atau Cangkok Manis


Tentu ramai yang suka makan sayur Pucuk Manis atau Cangkok Manis. Ada juga orang sebut MANICAI. Bahasa aku ni cangkok manis. 

Aku memang suka pucuk manis di masak bersama Bubur Pedas. Ada yang suka masak sayur nie masak tumis, masak lemak, masak tumis kering, paling sedap juga dimasak tumis kering bersama telor.

macam nak tunjuk cara memasak pulak.. hahahahhahah sebenar nya cangkok manis ini mempunyai khasiat yang tinggi. Bagi ibu yang baru melahirkan anak, cangkok manis ini sesuai untuk melancarkan susu ibu. mentang-mentang aku cakap kat sini sesuai untuk ibu bersalin, sekejap lagi ramai ibu-ibu yang cari cangkok manis nie untuk di tanam. hahahahaha aku dapat infomasi ini dari internet juga hasil daripada pembacaan. kalau betul fakta nie apa salahnya sememang nya sayur ini kan kita makan.

Daun ini mengandung hampir 7 % protein dan serat kasar sampai 19 %. Daun ini kaya kaya vitamin K. Selain pro-vitamin A (beta-karotena), B, dan C. Mineral yang dikandungnya adalah kalsium hingga 2,8 %, besi, kalium, fosfor dan magnesium.

masih ingat lagi masa aku kecik-kecik ibu suka masak sayur nie. siap suruh ibu buat banyak kuahnya. heheheh sedap.. lepas ni aku nak tanam lagi kat belakang rumah. biar bertambah sikit tanaman di belakang rumah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang