Nuffnang

Tuesday, 25 August 2015

Gempita semarakkan sambutan Hari Kebangsaan 2015

KUALA LUMPUR: Dua buah Kenderaan Tempur Infantri (IFV25) yang diberi nama Gempita akan dipamerkan sempena sambutan Hari Kebangsaan 2015 di Dataran Merdeka pada 31 Ogos. 

Gempita adalah aset baharu yang diterima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada tahun lepas daripada pengeluarnya, Deftech DRB-HICOM Defence Technologies Sdn Bhd (Deftech). 

Ketua Bahagian Hal Ehwal ATM, Lt Kol Bakhtiar Nor Md Alias, berkata dua buah kenderaan itu adalah sebahagian daripada 100 aset yang akan dipamerkan oleh ATM pada sambutan Hari Kebangsaan itu. 

"Aset utama lain ATM tidak boleh didedahkan atas aspek keselamatan. Orang ramai boleh melihatnya pada 31 Ogos," katanya kepada Bernama hari ini. 

Beliau berkata, seramai 3,400 anggota tentera darat, laut dan udara akan mengambil bahagian pada sambutan Hari Kebangsaan tahun ini. 

Selain itu, sebanyak 30 pesawat dan helikopter milik ATM akan digunakan untuk pertunjukan udara. "Ada pertunjukan iaitu demo anti-pengganas daripada ATM dan ia memang aktiviti yang kita adakan setiap tahun," katanya. 

Tema Sehati Sejiwa dipilih sempena sambutan Hari Kebangsaan pada tahun ini. - BERNAMA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang