Di negara kita Malaysia penduduk tempatan jarang mengenali herba-herba orang putih nie. kalau herba tempatan memang kita kenal.
Basil adalah ahli keluarga pudina dan adalah hampir sama dalam penampilan. Jenis yang paling popular di selasih yang digunakan dalam masakan adalah selasih manis tetapi sesetengah orang suka untuk memasak dengan selasih lemon, cengkih selasih atau kayu manis selasih.
Nama herba "basil" berasal daripada perkataan Yunani yang bermaksud "raja" atau "diraja", mencerminkan bahawa herba ini dianggap amat sangat. Di Itali, selasih melambangkan cinta dan kadang-kadang digunakan sebagai afrodisiak.
Basil adalah herba hebat berbau wangi yang amat popular dalam masakan Itali. Dalam masakan Itali Ia ditambah dalam sos berasaskan tomato pasta, menawarkan rasa yang manis dan pedas, dan juga salah satu bahan utama dalam minyak zaitun dan herba pasta sos "pesto".
Terdapat pelbagai jenis selasih, masing-masing dengan rasa yang tersendiri, yang digunakan dalam masakan dan untuk tujuan perubatan. Basil berasal dari India dan Parsi tetapi juga secara komersial ditanam di Mediterranean.
Basil diiktiraf bagi sifat-sifat menenangkan dan sedatif dan adalah berguna untuk menenangkan sistem saraf dan membantu penghadaman. Selain ini, selasih dikatakan:
- Merawat pernafasan dan dada masalah seperti bronkitis atau batuk.
- Melegakan gejala sejuk dan selesema.
- Menghalang pertumbuhan bakteria tertentu.
- Melindungi sel-sel daripada pengoksidaan dan kerosakan.
- Bertindak sebagai reumatik anti-radang dan melegakan dan syarat artritis.
- Mencegah perkembangan penyakit di atas.
- Meningkatkan aliran darah ke seluruh tubuh dengan melonggarkan otot-otot dan saluran darah.
- Mencegah penyakit jantung dan kegagalan.
- Bertindak sebagai pencernaan.
- Meringankan kekejangan perut dan sakit.
- Merawat ketakutan, kebimbangan, kemurungan, keletihan dan keletihan.
- Melegakan migrain.
- Meningkatkan pengeluaran susu ibu.
- Menghalau serangga.
- Merawat gigitan serangga.
- Menyembuhkan insomnia.
Basil boleh dimakan dalam kuantiti yang lebih besar daripada beberapa herba berperisa kuat dan oleh itu mungkin mempunyai nilai pemakanan yang lebih tinggi.
Basil adalah sumber zat besi, kalsium, kalium dan Vitamin C, di mana kesemuanya adalah sangat memberi manfaat kepada kesihatan seseorang. Ia juga mengandungi jumlah yang lebih kecil daripada Vitamin A, magnesium dan mangan.
No comments:
Post a Comment