Kota Bharu: Asalnya ia hanya makanan khusus untuk golongan nelayan laut dalam yang dihasilkan untuk mengalas perut mereka apabila berada di tengah lautan berhari lamanya tanpa sebarang keperluan memasak.
Digelar lawar ikan, makanan ini hanyalah membabitkan isi ikan mentah, kacang panjang dan cili yang semuanya digaul dan disajikan bersama perahan limau nipis.
Penyediaannya ringkas dan lawar juga tidak perlu dimasak di atas api dapur, sekali gus memudahkan nelayan yang hanya membawa bekalan asas seperti beras, gula, garam, roti, bawang dan mi segera serta makanan kering lain.
Boleh jadi kerana ringkasnya sajian itu dan kelainan dibawa menyebabkan lawar turut popular dalam kalangan penduduk di tepi pantai, malah kini diketengahkan menjadi sebahagian hidangan menyelerakan ketika berkunjung ke Kelantan.
Suri rumah Salma Ismail, 43, yang tinggal di Pantai Sabak, di sini, berkata, lawar hanya boleh ditemui di kawasan penempatan berdekatan pantai sama ada di tempatnya mahupun Bachok atau Tok Bali, Pasir Puteh.
Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
SALMA Ismail, menunjukkan makanan lawar ikan yang telah siap untuk dimakan yang terkenal dalam kalangan masyarakat pesisiran pantai di Sabak, Kelantan.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/7383#sthash.cDREZH9V.dpuf
No comments:
Post a Comment